Tízéves a Police Medic-képzés a pécsi orvoskaron

0

Tizedik évébe lépett a Magyarországon egyedülálló Police Medic, vagyis a rendészeti sérült-ellátó képzés a pécsi orvoskaron, melynek célja a rendőri állomány felkészítése az életveszély felismerésére és elhárítására intézkedési körülmények között. A képzési rendszer az életmentést, a sérült-ellátást alapvető rendőri kompetenciaként kívánja fejleszteni. Az elméleti és az alapgyakorlati képzést követően a fizikai és mentális stressz alatt végzett, valósághű szituációs gyakorlatokra helyeződik a hangsúly, amibe december 14-én a sajtó munkatársai is bepillantást nyerhettek – írja az univpecs.com.

A Police Medic országos képzés 2013-ban indult útjára, amihez néhány évvel később csatlakozott a PTE Általános Orvostudományi Kara. Idén a képzés a karon belül új helyre költözött, külön részleget kapott Magyarország legnagyobb, európai szintű skill-laborjában, amit november 20-án adtak át. A finanszírozási rendszer is megváltozott, 2023-tól a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ a PTE-vel nem egy évre, hanem hároméves ciklusra kötnek szerződést, ami sokkal gördülékenyebbé teszi az együttműködést.

„A képzés indulása óta 231 rendészeti sérült-ellátót és 77 instruktort képeztünk, akik országosan képzik tovább 8 órás alapképzésben a rendőrség személyi állományát” – nyilatkozta Takácsi Zoltán rendőralezredes, a Baranyai Vármegyei Rendőr-főkapitányság humánigazgatási szolgálatának vezetője.

Révész Ákos rendőralezredes, a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ Kiképzési és Tanfolyam-szervezési Főosztályának vezetője elmondta, hogy a jelenlegi képzések 2018 óta folynak a Pécsi Tudományegyetem, a Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányság, valamint a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ együttműködésében, a képzéseket a Belügyminisztérium is támogatja.

Dr. Rendeki Szilárd, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Orvosi Készségfejlesztő és Innovációs Központjának igazgatója az univpecs.com-nak elmondta: attól komplex a rendszerük, hogy a képzés nemcsak a rendőrség személyi állományára vonatkozik, hanem a büntetés-végrehajtás, a katasztrófavédelem, valamint a NAV vegyes szervezeteire is. Azt is hangsúlyozta, hogy a vizsgát nagyon komolyan és szigorúan veszik.

Óriási jelentősége van a képzésnek azért is, mivel a való életben olykor megesik, hogy egy-egy intézkedés során, az életveszély elhárításáig a mentősök és az orvosok sem léphetnek be az úgynevezett piros zónába, viszont a képzést sikeresen elvégzők ilyen esetekben megkezdhetik a sérültek kezelését és az életmentést.

Forrás: Pécsi Tudományegyetem

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com