Problémát jelezhet, ha vérnyomásunk gyakran változik

0

A vérnyomásingadozás normális is lehet, hiszen a vérnyomásérték a nap folyamán valamennyire változik. A stressz, a testmozgás és az alvás mind olyan tényező, amely eltérést okozhat. Ám ha a vérnyomásunk két mérés vagy orvosi vizsgálat között gyakran és jelentős mértékben változik, akkor ez valamilyen problémát jelezhet – hívja fel a figyelmet a Magyar Hypertonia Társaság. 

Ingadozó vérnyomás esetén a szisztolés (a szív összehúzódásakor mért) és diasztolés (a szív elernyedésekor mért) értékek széles skálán mozognak. Kutatások szerint a vizitek közötti vérnyomásváltozás bizonyos esetekben összefügg a szívbetegségek magasabb kockázatával és akár még a korai halálozással is. Az ingadozó vérnyomás jelezhet valamilyen háttérbetegséget vagy esetleges szövődményt.

Az ingadozó vérnyomás egészségügyi okai

A szakértők most tárják fel, hogy miért változhat valakinek a vérnyomása minden egyes orvosi vizit alkalmával. Azt eddig is tudtuk, hogy a vérnyomásunk az életkor előrehaladtával eleve változik. Emellett a véredények károsodhatnak: romlik az endotél (az erek belső burkolatát károsítja) funkció. Mindez később artériamerevedést okozhat. A vérnyomásérték változásának felső és alsó határa lehet a kulcsa annak, hogy az ingadozás szívinfarktust vagy stroke-ot jelez-e előre. Nagyon ritkán a vérnyomás változását pheochromocytoma – mellékvesetumor – okozza. Ez általában nem rákos daganat. A legvalószínűbb egészségügyi ok vagy életmódbeli tényező a stressz.

Az alábbi tényezők okozhatnak továbbá vérnyomásingadozást:

– Egyes gyógyszerek is okozhatnak vérnyomásváltozást,

– az obstruktív alvási apnoé,

– vesebetegség,

– hormonális rendellenesség,

– szorongás,

– az egészségtelen étkezés, a fizikai inaktivitás és az alváshiány,

– a koffein és nikotin, melyekek stimuláló hatásúak lehetnek, és ideiglenesen növelhetik a vérnyomást.

– És persze a hormonális változások. Például menstruáció, terhesség vagy menopauza idején is tapasztalható ingadozó vérnyomás.

Milyen tünetek esetén gyanakodjunk ingadozó vérnyomásra?

Nem valószínű, hogy bármilyen tünetet érzékelünk a vérnyomás-ingadozáskor, de a nagyobb kilengések arcpirulást, izzadást vagy fejfájást okozhatnak.Akkor is orvossal kell konzultálni, ha a gyakori mérések alkalmával rögzített értékek jelentősen különböznek. Ám fontos tudni, hogy egyes vérnyomásmérők nem tudnak hiteles információt adni, mert kialakításuk miatt nem lesz pontos a kapott szám.  Változó vérnyomás esetén szédülés is előfordulhat. Vannak még tünetek, amelyek gyanúra adnak okot. Például a szívdobogásérzés, amikor a szívverés érezhetőbb lehet, és pulzáló érzést okozhat.

Lehet, hogy a vérnyomás változékonysága csak az egyik tünet egy egész tünetegyüttesből. Állandó vérnyomás változás esetén mindenképp egyeztessen a háziorvosával vagy a kardiológusával.

Forrás: Magyar Hypertonia Társaság 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com