Mit jelentenek a vérnyomás számai?

0

Az egyetlen módja annak, hogy megtudja, van-e magas vérnyomása, ha időnként vérnyomásmérést végez. Az eredmények megértése kulcsfontosságú a magas vérnyomás szabályozásában és a szívhalálozás csökkentésében – írja a Magyar Kardiológusok Társasága. 

A magas vérnyomás diagnózisát orvossal kell megerősíteni. Az egészségügyi szakembernek értékelnie kell a szokatlanul  alacsony vérnyomásértékeket is.

  • Szisztolés vérnyomás (az első szám) – azt jelzi, hogy a vér mekkora nyomást fejt ki az artériák falára, amikor a szív összehúzódik.
  • Diasztolés vérnyomás (a második szám) – azt jelzi, hogy a vér mekkora nyomást fejt ki az artériák falára, miközben a szívizom pihen az összehúzódások között.

 Melyik szám a fontosabb?

Általában nagyobb figyelmet fordítanak a szisztolés vérnyomásra (első szám), mivel az az 50 év felettiek szív- és érrendszeri megbetegedésének egyik fő kockázati tényezője. A legtöbb embernél a szisztolés vérnyomás az életkor előrehaladtával folyamatosan emelkedik a nagy artériák merevségének előrehaladásával. A plakk (amely szűkíti az ereket) szintén a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának növelője.

Forrás: Magyar Kardiológusok Társasága

Vérnyomás kategóriák

Normál

A 120/80 Hgmm (higanymilliméter) alatti vérnyomásértékek a normál tartományon belül vannak. Ha eredményei ebbe a kategóriába tartoznak, ragaszkodjon az egészséges szokásokhoz, mint például a kiegyensúlyozott étrend és a rendszeres testmozgás.

Emelkedett

Emelkedett vérnyomásról akkor beszélünk, ha az értékek folyamatosan 120-129 szisztolés és 80 Hgmm alatti diasztolés érték között mozognak. Az emelkedett vérnyomású embereknél valószínűleg magas vérnyomás alakul ki, hacsak nem tesznek lépéseket az állapot szabályozására.

Hipertónia 1. szakasz

A hipertónia 1. stádiuma, amikor a vérnyomás állandóan 130-139 szisztolés vagy 80-89 Hgmm diasztolés között mozog. A magas vérnyomás ezen szakaszában az egészségügyi szakemberek valószínűleg életmódbeli változtatásokat írnak elő, és fontolóra vehetik a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek hozzáadását , hogy csökkentsék a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Hipertónia 2. szakasz

A hipertónia 2. stádiuma, amikor a vérnyomás folyamatosan 140/90 Hgmm vagy magasabb. A magas vérnyomás ezen szakaszában az egészségügyi szakemberek valószínűleg vérnyomáscsökkentő gyógyszereket írnak fel és életmódbeli változtatásokra hívják fel a figyelmet. Ez az érték már mindenképpen komoly kockázatnövekedéssel jár.

Hipertóniás válság

A magas vérnyomás ezen szakasza orvosi ellátást igényel. Ha vérnyomása hirtelen meghaladja a 180/120 Hgmm értéket, várjon öt percet, majd ismételje meg a vérnyomásmérést. Ha a mért értékek továbbra is szokatlanul magasak, azonnal forduljon egészségügyi szakemberhez. Lehet, hogy hipertóniás krízist él át.

Ha vérnyomása magasabb, mint 180/120 Hgmm és ezzel egyidőben mellkasi fájdalom, légszomj, hátfájás, zsibbadás/gyengeség, látásváltozás vagy beszédzavar jelentkezik, akkor hívja a 112-t.

Forrás: Magyar Kardiológusok Társasága 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com