Gyógynövényekkel bőrünk egészségéért télen

0
A fagyos, havas téli időjárás igénybe veheti bőrünket, ami leginkább ki van téve az időjárás viszontagságainak – hívja fel a figyelmet a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács.
A hideg, a szél, a jelentősebb hőmérséklet-ingadozások igencsak próbára teszik bőrünket. Könnyebben veszít nedvességtartalmából, hajlamosabbá válik a felső réteg a kiszáradásra, melynek következtében a bőr repedezetté válik, kevésbé áll ellen a külső környezet megpróbáltatásainak. A száraz bőr kipirosodik, viszket, csíp, fáj, feszül, felülete érdessé, pikkelyessé válik, így az összkomfortérzetet is rontja amellett, hogy szervezetünk első védelmi vonala fogékonyabbá válik a fertőzésekre, hiszen a sérült bőrfelület könnyebb átjutást biztosít a különböző kórokozó mikroorganizmusoknak is. Általában a kezünkön jelennek meg először a hideg jelei: a bőr kipirosodik, kiszárad, akár ekcéma is kialakulhat. A kellemetlen tüneteket akár ártalmas kemikáliáktól mentesen is, természetes anyagokkal és gyógynövényekkel is kezelhetjük.
körömvirágról általában mindenkinek a belőle készült krém jut eszébe, hiszen leginkább a bőr bajaira gyógyír ez a növény. Hámosító, bőrújraképződést elősegítő tulajdonsága bizonyított, így a bőr gyógyítójaként használják, alkoholos, glicerines vagy olajos kivonatát krémek, kenőcsök alapanyagaként alkalmazzák, hiszen a körömvirág bőrnyugtató, regeneráló tulajdonsággal is rendelkezik. Elősegíti sebgyógyulást, de hatásos ekcéma és visszérgyulladás kezelésére is. A körömvirág krémet otthon is elkészíthetjük disznózsírból, esetleg shea- vagy kakaóvajból. Adjuk a zsírhoz a szárított körömvirágot, majd főzzük vele néhány percig. Ezután 24 órán keresztül hagyjuk állni. Másnap melegítsük fel, szűrjük le és tegyük sterilizált üvegbe. Zárjuk le légmentesen és hűtőben tároljuk.
A téli bőrápolás másik hasznos gyógynövénye a kamilla, amit nemcsak gyógyteaként, vagy inhalálásra alkalmazhatunk. A kamillavirágzat számos gyulladáscsökkentő anyagot tartalmaz, ilyen a bizabolol is. Bőrnyugtató és irritációt gátló hatása bizonyított. Kiválóan alkalmas gyulladásra, ekcémára, valamint irritációra hajlamos, érzékeny bőr ápolására. A kamilla használatával – ez a belsőleg történő fogyasztásra is vonatkozik – abban az esetben kell óvatosnak lennünk, ha akár a kamilla, akár más fészkesvirágzatú növény korábban allergiás reakciót váltott ki. Ebben az esetben kerüljük a kamillás bőrápolószerek alkalmazását.
A szuperélelmiszernek számító homoktövis külsőleg is számos jótékony hatással rendelkezik.  A homoktövis kedvező összetételű, magas linolsav-tartalmú olaja, ami a magokból és a bogyók húsából nyerhető ki hideg préseléssel, csodát tesz a bőrünkkel. A linolsav jó hatással van a bőrre, védi annak külső rétegét a káros környezeti hatásoktól, a gyulladt, igénybevett bőrre pedig gyulladáscsökkentőként hat. Ezen okokból nagy népszerűségnek örvend a szépségiparban, gyakori alkotórésze a hidratáló krémeknek és kenőcsöknek.
Akár a nagyobb gyártók termékeit választjuk, akár mi magunk készítünk gyógynövényes ápoló krémet otthon, bőrünk meg fogja hálálni a gondoskodást.

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com