Zacher Gábor toxikológus a száraz november kihívás veszélyeire figyelmeztet

0
Zacher Gábor toxikológus a minden évben visszatérő, úgynevezett száraz november kihívás veszélyeire hívta fel a figyelmet. A szakorvos szerint vannak olyanok, akiknek ez a kihívás egyáltalán nem ajánlott, mert súlyos következményekkel járhat – írja az Index. 

Szinte már népszokássá vált a száraz november kihívás, amelynek lényege, hogy a résztvevők egyáltalán nem fogyasztanak alkoholt ebben a hónapban. Zacher Gábor toxikológus azonban óvatosságra int a legújabb, Facebookra feltöltött videójában.

Van legalább 900 ezer olyan honfitársunk, aki abszolút mértékig ne próbálja ki ezt a kihívást. Ők az rma-k. Mi az az rma? Rendes magyar alkoholista – fogalmazott a szakorvos a lapnak.

Mint mondta, ha ezek az emberek hirtelen abbahagyják az ivást, akkor 4-6 óra múlva elkezdenek izzadni, izgatottság, valamint szaporább pulzus jelentkezik náluk, majd ez az állapot egyre súlyosbodik. A toxikológus szerint másfél-két nap múlva pedig kialakulhat a „klasszikus delirium tremens”, vagyis az alkoholmegvonási tünetegyüttes, amelybe az érintettek 3-5 százaléka bele is halhat.

Zacher Gábor a szociális ivókkal kapcsolatban mondta azt, hogy az ő esetükben érdemes elgondolkodni a száraz novemberben, hiszen ha már a harmadik nap eszükbe jut, hogy hoppá, ma még nem ittam semmit, akkor az elgondolkodtató; nincs még baj természetesen, ők még nem alkoholbetegek, de valahol már ott állnak az előszobában, és majd – ha így megy tovább – kopogtatni fognak azon az ajtón, amire az van kiírva, hogy alkoholbetegek gyűjtője – mondta.

Forrás: Index

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com