Diófélék fogyasztása fogyókúrában

0

A mandula alacsony kalóriatartalmú étrend mellett fogyókúra során is fogyasztható, rágcsálása ráadásul teltségérzetet biztosít – olvasható az Orvostovábbképző Szemle Online írásában. 

Az Obesity folyóirat augusztus 24-én közölte a University of South Australia (UniSA) kutatóinak tanulmányát, amelyben a résztvevők kilenc hónapon keresztül kalóriaszegény étrend mellett mandulát is fogyaszthattak. Az eredmények szerint a mandula fogyasztása elősegítette a testtömeg csökkenését és több kedvező élettani hatást is kiváltott – írja a lap.

Általában, amikor fogyásról, fogyókúráról beszélünk, ritkán gondolunk a héjasokra (diófélékre), mivel igaz ugyan, hogy magas fehérjetartalmú nassolnivalóról van szó, zsírtartalmuk is jelentős. Ez rendszerint el is riasztja azokat, akik le szeretnének adni egy-két kilót, ám a mostani vizsgálat eredményei szerint egyszerre lehet fogyni és mandulát eszegetni.

Világszerte 1,9 milliárd felnőtt túlsúlyos, és ebből 650 elhízottnak tekinthető. Ausztráliában is népegészségügyi probléma a túlsúly, a kontinensnyi ország 25 millió lakosából 12,5 millió felnőtt küzd túlsúllyal vagy elhízással.

Dr. Sharayah Carter, az UniSA kutatója vezetésével 106 túlsúlyos vagy elhízott (BMI: 27,5-35 között) résztvevő bevonásával indítottak egy kilenc hónapig tartó vizsgálatot, amelyben először három hónapig energiaszegény (energy-restricted, a szokásosnál 30%-kal kevesebb kalória) étrendet alkalmaztak a fogyás érdekében, majd hat hónapig szabályozott energiatartalmú (energy-controlled) étrendet a testsúly megtartásáért. A résztvevőket két csoportra osztották: az egyik csoport étrendjét mindkét szakaszban az energiabevitel 15%-ában sózatlan, egész héjas mandulával egészítették ki (AED; almond-enriched diet), a másik csoportnál pedig szénhidrátban gazdag rágcsálnivaló – például rizskeksz -szerepelt az étlapon (NFD; nut-free diet).

Az eredmények azt mutatták, hogy az étrend betartásával mindkét csoportban körülbelül 9,3%-os testtömeg-csökkenést sikerült elérni, a mandulával kiegészített étrend azonban statisztikailag szignifikáns változásokat mutatott néhány erősen aterogén lipoprotein alfrakcióban is, ami hosszabb távon jobb kardiometabolikus egészséghez vezethet. A diófélék fogyasztásának további előnye, hogy a résztvevők számára hosszabb ideig biztosított teltségérzetet, kevésbé érezték úgy, hogy éheznének.

Forrás: otszonline.hu

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com