A néma gyilkos – tudományos megfigyelések a magas vérnyomásról – Videón Csiba László előadása

0

Szívinfarktus, érszűkület, stroke. Sokszor hallunk róluk és előhírnökükről a magas vérnyomásról. De azt tudjuk-e vajon, hogy már a rövid ideje fennálló, tünetmentes magas vérnyomás is komoly veszélyeket rejt magában?

A Magyar Tudomány Ünnepe „Tudományünnep+” című esti előadás-sorozatában Csiba László neurológus, akadémikus beszélt korunk egyik alattomos betegségéről, hogy kiismerjük – és tenni is tudjunk ellene.

0:00 | Intro 0:07 | Az előadót bemutatja Dr. Bereczki Dániel neurológus, az est házigazdája 3:40 | Dr. Csiba László neurológus előadása Új megfigyeléseink a „néma gyilkosról”, a magas vérnyomásról címmel 25:55 | Beszélgetés, kérdések és válaszok

A magas vérnyomás és egyéb rizikóállapotok az érbetegségek előszobái. A szívinfarktus, az érszűkület és a stroke „testvér”-érbetegségek, a hazai halálozás több mint feléért felelősek. Közös gyökerük az artériák generalizált károsodása, melynek egyik legfontosabb kockázati tényezője a magas vérnyomás.

Az előadás a tünetmentes magas vérnyomásos betegek vizsgálatával szerzett kutatási eredményeket foglalja össze. Laboratóriumi, ultrahang- és pszichológiai tesztek együttes használatával ugyanis megállapították, hogy már a csak rövid ideje fennálló magas vérnyomás is rontja az érfal állapotát, annak rugalmasságát, sőt a kognitív teljesítményt (figyelem, memória stb.) is. Azt is megfigyelték, hogy a hatékony vérnyomáscsökkentők nem mind kedvező hatásúak a kognitív károsodás javítására.

A Humán Tudományok Kutatóházában rendezett tudományünnepi előadáson és az azt követő beszélgetésen erről a sokunkat érintő témáról szerezhettünk korszerű, sőt akár életbe vágó ismereteket.

Forrás: Magyar Tudományos Akadémia

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com