Pikkelysömör – Beutaló nélküli, személyre szabott, hatékony kezelés a Pszoriázis Centrumokban!

0

A pszoriázis pontos okait és végleges gyógymódját nagy erőkkel keresi az orvostudomány. A Magyarországon élő mintegy 200 ezer pikkelysömörös beteg számíthat a hazai bőrgyógyászok szaktudására, a kifejezetten erre a betegségre specializálódott terápiás centrumok kiemelt szakértelmére és a betegszervezetek támogatására.

Hogyan jelentkezik a pikkelysömör?

A betegség legismertebb formája a fejbőrön, a könyök és térd, illetve a hajlatok környékén megjelenő vörös, megvastagodott viszkető, égő, pikkelyes elváltozás és hámlás. Ehhez társulhatnak a körmöket is érintő és deformáló tünetek. A bőrelváltozások mérete és kiterjedtsége, illetve megjelenésük gyakorisága alapján sorolják a betegséget különböző súlyossági fokozatokba. A pikkelysömör tünetei nem mindenkinél jelentkeznek egyforma gyakorisággal. Míg egyeseket folyamatosan kínoznak a tünetek, másoknál előfordulhatnak több hónapos, tünetmentes időszakok, melyeket intenzív és akár fájdalmas fellángolások követnek.

Társbetegségek

A pikkelysömörnek számos társbetegsége ismert. Mivel a betegség immunrendszeri eredetű, a problémák jelentkezhetnek magasvérnyomás-betegséggel, elhízással, 2-es típusú cukorbetegséggel. A leggyakoribb azonban a pszoriázissal együtt járó ízületi gyulladás. Sőt, számos eset ismert, amikor az ízületi tünetek mellett nem is jelentkezik a bőrelváltozás. Az ilyen betegeknél rendkívül körültekintő orvosi vizsgálatok szükségesek a pikkelysömör azonosításához.

Centrumok

A pikkelysömörös – kiemelten a súlyos és középsúlyos – betegek ellátására 10 hazai intézmény szakosodott. Ezekben a központokban a legmodernebb terápiás megoldások várják a betegeket, amelyekből a pszoriázis területén rendkívüli tudással rendelkező orvosok állítják össze az optimális terápiás tervet. Kombinációjuk ugyanis jó eséllyel a tünetmentességhez segítheti a pácienst.

Sem beutalóra, sem ajánlásra nincs szükség ahhoz, hogy kiderüljön: szükséges-e az ezekben a csúcsintézményekben elérhető speciális szaktudás. A pszoriázis centrumok egyedülálló, személyre  szabott ellátása 100 százalékban  államilag támogatott.

Országos biológiai terápiás centrumok:

  • Budapest: Semmelweis Egyetem Bőr- és Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika, Pszoriázis-szakrendelés
  • Budapest: MH Egészségügyi Központ – Honvédkórház
  • Budapest: Heim Pál Gyermekkórház, Bőrgyógyászat Osztály
  • Szeged: Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika, Pszoriázis-szakrendelés
  • Debrecen: Debreceni Egyetemi Klinikai Központ Bőrgyógyászati Klinika, Pszoriázis-szakrendelés
  • Pécs: Pécsi Tudományegyetem, Bőr-, Nemikórtani és Onkodermatológiai Klinika
  • Kecskemét: Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Kórháza, Bőrgondozó,
  • Kaposvár: Kaposi Mór Oktatókórház, Bőrgyógyászati osztály
  • Miskolc: Semmelweis Kórház-Rendelőintézet, Bőrgyógyászati Osztály és Ambulancia
  • Szombathely: Vas Megyei Markusovszky Kórház, Bőrgyógyászati Osztály és Ambulancia
  • Veszprém: Csolnoky Ferenc Kórház, Bőrgyógyászati Osztály és Ambulancia

 

Országos balneoterápiás centrum

Harkány: Zsigmondy Vilmos Harkányi Gyógyfürdőkórház Harkányi Termál Rehabilitációs Centrum –https://psoriasiscentrum.hu/hu/

Forrás: Magyar Dermatológiai Társulat

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com