Etika és a valóság – Esetismertetés egy onkológiai beteg létfontosságú gyógyszeréről

0

Az elmúlt években a Magyar Gyógyszerészi Kamara többször tett közzé esetismertetést. Ilyenkor mindig valamilyen anomáliát mutatnak be, amellyel céljuk a normakövetés elősegítése és rendezett viszonyok teremtése. 

„Az egyik közforgalmú gyógyszertárba rendszeresen visszajáró onkológiai betegnek a kezelőorvosa K1 kategóriába sorolt, fokozottan ellenőrzött gyógyszert írt fel (C…. x mg), és a beteggel egyeztetve, a gyógyszer kiváltási helyeként a beteget rendszeresen ellátó patikát jelölte ki.

Miután a beteg felkereste a gyógyszertárát, a gyógyszertár az első beszállító nagykereskedőjétől akarta a gyógyszert megrendelni. Azonban annál a nagykereskedőnél ez éppen tartós hiánycikk. Ezt követően a második beszállítójánál próbálkozott, ahol ugyanilyen választ kapott. Végül a harmadik beszállítóját kereste meg, amellyel (az előző kettőhöz hasonlóan) sok éve van szerződéses kapcsolata. Tőlük azt a választ kapta, hogy a gyógyszer készleten van, rendelhető, de akkor szállítják ki, ha további 200 ezer (kettőszázezer) forint értékű rendelést is lead az igényelt gyógyszer mellé. Ha ezt nem vállalja, kiszállítási díjat kell fizetnie (ami egyébként sokszorosa a gyógyszer gyógyszertári árrésének), de azt is megteheti, hogy a nagykereskedő raktárában veszi át a gyógyszert. Feltéve persze, hogy gyógyszerész megy érte.

A betegnek szüksége van a gyógyszerre. Másfelől a rendeléstől számított 5 napon belül lejár a recept érvényessége. Ráadásul azokban a napokban, szabadságolás miatt, a gyógyszertárban csak egy gyógyszerész dolgozik, reggeltől zárásig.

Végül a gyógyszert a beteg megkapta, de nem is a konkrét ügy a lényeges, hanem maga a jelenség, amely rendszerszintű. Félreértés ne essék, nem amiatt háborgok, ha egy vény nélküli gyógyszer beszerzésével van ilyen probléma, ez a gyakorlat ma már a rendszer részét képezi (?). Egy onkológiai beteg létfontosságú gyógyszeréről van szó! Ahol a gazdaságosság rideg számításait az etikai szempontoknak és az ellátási kötelezettségnek felül kellene írni. Nemcsak a gyógyszertáraknál…

Hadd kérdezzem: jól van ez így?

Budapest, 2023. október 30.

Dr. Hankó Zoltán
elnök, MGYK”

Forrás: MGYK

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com