Egyre több érv szól amellett, hogy csökkenteni kell az ingyenes mellrákszűrés korhatárát

0

Egyre több érv szól amellett, hogy csökkenteni szükséges az ingyenes mellrákszűrés alsó korhatárát a jelenlegi 45 évről 40 évre. A legfrissebb adatok szerint ugyanis 30 százalékkal nőtt a mellrákkal diagnosztizált fiatal, 50 év alattiak száma – olvasható az az Egészség Hídja Összefogás az Egészségért a Mellrák Ellen Egyesület közleményében.

Az előző évtizedben nem emelkedett a mellrákkal diagnosztizáltak száma Magyarországon, de drámaian, 30 százalékkal nőtt a fiatal, 50 év alattiak érintettsége. A szűrésnek és a modern terápiáknak köszönhetően javultak a túlélési esélyek 2011 óta, de még mindig sokat kell tenni annak érdekében, hogy minél kevesebb nő veszítse életét ebben a betegségben.

Magyarországon a mellrák a nők leggyakoribb daganatos betegsége, minden nyolcadik-kilencedik nőt érintheti.

Tóth Krisztina, az Egészség Hídja Összefogás az Egészségért a Mellrák Ellen Egyesület alelnöke elmondta: a friss kutatási eredmények igazolják, hogy helyes döntés a jelenleg a 45-65 év közötti korosztály tagjait érintő állami népegészségügyi szűrést kiterjeszteni a 40-70 évesekre. Ebben egyetértés van a szakma és a döntéshozók között, ennek köszönhetően hamarosan életbe léphet az új rendszer.

Addig is nagyon fontos: a 45 év alattiak ne higgyék el, hogy valaki túl fiatal a mellrákhoz. A 65 év fölöttiek pedig akkor is menjenek el évente, önként szűrésre, ha már nem hívják be őket.

Mühl Dorottya, a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológiai Klinika szakorvosa hozzátette: a modern terápiáknak köszönhetően folyamatosan javulnak a túlélési esélyek. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy a beteg minél előbb bekerüljön az egészségügyi ellátórendszerbe és a lehető leggyorsabban megkapja a szükséges ellátást. Az új terápiák az életminőségben is javulást hoztak, a betegség típusától függően már nem a kemoterápia az egyetlen módja a gyógyulásnak.

Forrás: MTI

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com