Bíbor kasvirág, a hatékony immunerősítő

0

Hatékony immunerősítő, az őszi-téli megfázásos, influenzás időszak egyik leggyakrabban alkalmazott gyógynövénye a 2020-ban az év gyógynövényének választott bíbor kasvirág. 

Az Európai és Magyar Gyógyszerkönyvben bíbor kasvirág szárított gyökere és virágzó föld feletti részei egyaránt hivatalos. A bíbor kasvirág készítmények ezek kivonatait tartalmazzák, de a gyökeret és a herbát teaként is alkalmazzák. Különlegesség, hogy a herba présnedvét is alkalmazzák a gyógyászatban.

A bíbor kasvirág hatóanyagainak, hatásmechanizmusának kutatása ma is aktívan folyik. A növény gyógyhatásért felelős vegyületei, melyek mind a föld feletti részekben, mind a gyökerekben megtalálhatóak, a legújabb tudományos eredmények alapján a kávésavszármazékok (cikóriasav, kaftársav), az alkil-amidok és a poliszacharidok. Ezeken kívül polialkének, polialkinok, flavonoidok, illóolaj is találhatóak a bíbor kasvirágban, de egyes szerzők nem toxikus pirrolizidin alkaloidokat és melanint is leírtak benne, utóbbinak egyes kutatók szerint az immunstimuláns hatásban is szerepe lehet.

A bíbor kasvirág immunstimuláns, immunmoduláns, anitvirális, antimikrobiális és gyulladáscsökkentő hatása ma már széles körben, preklinikai és humán vizsgálatokkal is alátámasztott.

Vizes, illetve alkoholos kivonatai, présnedve a megfázásos panaszok, krónikus felső-légúti és húgyúti megbetegedések kezeléseként használhatóak. Megfázás, felső-légúti betegségek esetén a bíbor kasvirág készítmények alkalmazása elsősorban akkor hatásos, ha már a betegség kezdetén elkezdik a szedésüket, így a kezelés gyorsítja a betegség lefolyását, enyhíti a tüneteket. Krónikus felső-légúti megbetegedésben szenvedők számára jó alternatíva antibiotikumok helyett, azonban fontos tudni, hogy a készítmények tartós szedése nem indokolt, mivel a légúti megbetegedések kialakulásának kockázatát nem csökkenti. Ajánlott napi dózisa: 6-9 ml présnedv, vagy 900 mg gyökérből készült kivonat. A belsőleges kezelés ajánlott maximális időtartama 10 nap, amennyiben a tünetek ez idő alatt nem múlnak el, indokolt orvoshoz fordulni.

Készítményei külsőleg gyulladásos bőrbetegségek, ekcéma, sebek, égés, herpesz és visszérgyulladás miatt kialakult fekélyek kezelésére is hatásosak. Ehhez 10-20 %-os présnedvet, vagy kenőcsöt használhatunk, napi 2-3-szor kis mennyiségben az érintett bőrfelületen eloszlatva. A 1 hétnél hosszabb időn keresztül történő külsőleges alkalmazás nem javallott.

Biztonságos alkalmazásával kapcsolatos tudnivalók

A hatóanyagokkal szembeni érzékenység, illetve más fészkesvirágzatúak közé tartozó növényekkel szembeni allergia esetén, hiperszenzitivitás, illetve keresztallergia alakulhat ki, melynek tüneteként kiütés, viszketés, duzzanat alakulhat ki a bőrön. Ha tudunk ilyen érzékenységről, akkor nem ajánlott a bíbor kasvirág alkalmazása. Máskülönben a többi kasvirágféléhez hasonlóan a bíbor kavirág is biztonságosan alkalmazható, jelentős nemkívánatos hatás, más gyógyszerkészítményekkel való kölcsönhatása nem ismert.

Bizonyos esetekben, így krónikus progresszív betegségek (mint a TBC, szklerózis multiplex, leukémia, HIV-fertőzés), autoimmun betegségek, immunhiányok és immunszuppresszív terápia (pl. szervátültetés után) esetén a bíbor kasvirág készítményeinek alkalmazása ellenjavallott.

Használatának biztonságosságával kapcsolatban terhesség, szoptatás ideje alatt nincsen információ, így alkalmazása kerülendő. 12 év alatti gyermekek részére alapvetően nem javasolt gyógyászati célú alkalmazásuk, de az egyes készítmények esetén az életkori korlát ettől eltérő lehet. 1 éves kor alatt az immunrendszer fejletlensége miatt ellenjavallott fogyasztása.

Forrás: Gyógynövény Szövetség és Terméktanács 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com