Az orvosi diagnosztikában hasznosítható részecskegyorsítási eljárást dolgoztak ki a Pécsi Tudományegyetemen

0

Elsősorban az orvosi diagnosztikában hasznosítható részecskegyorsítási eljárást fejlesztett ki a Pécsi Tudományegyetem (PTE), az Atommagkutató Intézet és az Energiatudományi Kutatóközpont.

A kifejlesztett eljárásnak és az elért kutatási eredményeknek az egészségügyben is alkalmazott képalkotó és szkennelő eljárásoknál lehet kiemelt jelentőségük.

Egy új elektrongyorsítási módszer lehetőségeinek a felderítése és a fotoionizáció új, nagy teljesítményű elektron-spektroszkópiai eszközökkel történő tanulmányozása volt a célja annak a projektnek, amit a Pécsi Tudományegyetem, az Atommagkutató Intézet és az Energiatudományi Kutatóközpont konzorciuma valósított meg. A támogatás összege 297 millió forint volt.

A képalkotó és szkennelő eljárásokhoz, a röntgendiffrakciós kísérletekhez, valamint a szilárd anyagok, molekulák és biológiai rendszerek szerkezetvizsgálatához rendkívül gyors, és igen rövid elektroncsomókra van szükség. A pályázat támogatásával olyan részecskegyorsítási eljárást dolgoztak ki, mely az eddig ismerteknél jóval kompaktabb és költséghatékonyabb.

A módszer szerint az elektronforrás által kibocsátott elektronokat egy távoli infravörös tartományba eső, elektromágneses impulzusokkal pumpált, miniatűr dielektrikum gyorsító struktúrába (DLA) vezetik. A DLA chipek legyártása az Energiatudományi Kutatóközpont mikrotechnológiai laboratóriumában történt. A PTE szakemberei az ELI-ALPS Kutatóintézetébe telepítették a gyorsító motorjaként szolgáló, nagy energiájú, terahertzes sugárforrást.

A projekt során együttműködő partner volt a Wigner FK Alkalmazott és Nemlineáris Optikai Osztálya, a hamburgi DESY kutatóintézet és a KUGLER GmbH.

Forrás: PTE / MTI

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com