Az egészség megőrzésének fontos kellékei a vizes gyógymódok

0

A különféle vizes gyógymódok emberemlékezet óta fontos kellékei az egészség megőrzésének, a betegségek megelőzésének, gyógyításának! … már a rómaiak is! – konstatálhatjuk, miközben számba vesszük a „nedves” gyógymódok garmadáját. A Magyar Balneológiai Egyesület írása segítségével Ön is megismerkedhet a legnépszerűbbekkel. 

Kezdjük a sort az ókorban praktizált, itáliai Asclepiadesszel, aki leggyakrabban fürdőkkel, ledörzsölésekkel, pakolásokkal, borogatásokkal, izzasztással kezelte betegeit, mivel a növényi és egyéb eredetű gyógyszerek java részét méregnek tartotta!

A vízben rejlő gyógyerőt a közép- és az újkorban a német természetgyógyászok aknázták ki leginkább. Legismertebbek közülük V. Priessnitz, valamint a „wörrishofeni vízgyógyász” Sebastian Kneipp atya, aki harmincévi, önmagán végzett kísérletezés során közel 300 vízkúrareceptet állított össze…

Hidroterápia

A hidroterápia négy különböző eljárási formát foglal magában: a különböző fürdőket, a borogatásokat, a pakolásokat és a szaunát. A vízgyógyászat hatása természetesen az alkalmazott inger enyhe, középerős, vagy erős milyenségétől függ.

± A fürdő kifejezés meglehetősen tág fogalom, hiszen magában foglalja a rész- és a teljes fürdőt, ami lehet egy- vagy kétoldali, emelkedő vagy csökkenő hőmérsékletű, esetleg váltófürdő, avagy különböző testrészeinket érintő leöntés. Mindezeket mechanikus ingerekkel is ki lehet egészíteni: ekkor beszélhetünk örvényes ledörzsölésről, víz alatti vízsugárkezelésről.

nagy nyomású sugármasszázs például kiváló görcsoldó, javítja a szövetek anyagcseréjét és vérellátását, oldja a pszichés feszültségeket, fájdalomcsökkentő, s lazítja a lágyrészek összetapadását és hegesedését. A tangentorkészülékkel végzett masszázs különösen jó a vér- és nyirokkeringés javítására, az ízületek körüli izmok erősítésére, mozgásszervi műtétek utókezelésére, reumás megbetegedések, izomkeményedéssel járó betegségek és ideggyógyászati kórképek esetén.

A meleg és a fokozatosan melegedő fürdőkhöz gyakran adnak növényi kivonatokat, amelyekkel a fürdő jótékony hatása még tovább fokozható.

Az egyéb fürdőkezelések sorába tartozik a frissítő hatású szénsavas fürdő, ami érszűkület, keringési problémák, szívinfarktus, szívműtét után, mozgásszervi megbetegedések esetén javíthat az érintett beteg állapotán. A súlyfürdő célja a porckorongok tehermentesítése, az ideggyökök nyomás alóli felszabadítása, illetve bizonyos esetekben a végtagok nyújtása.

 A borogatást mint gyógymódot a mai napig eredményesen alkalmazzák bizonyos esetekben. Tenni lehet homlokra, nyakra, mellkasra, lábikrára, ízületekre, keresztkötésben törzsre, a T-borogatást pedig a csípőre. A vizes borogatásokat még a tizennyolcadik században V. Priessnitz foglalta rendszerbe. Alkalmazásuk elsősorban helyi gyulladásos folyamatok kezelésekor, illetve lázcsillapításkor szükséges. A szakszerű priznic, ahogyan a borogatást hívhatjuk – függetlenül attól, hogy hideg, felmelegedő vagy éppen meleg – összesen három, egy nedves és két száraz rétegből áll. Időtartama 45-60 perc, ha izzasztás a cél: 1-3 óra.

– Pakolásról abban az esetben beszélhetünk, amikor a borogatás – akár hideg, hőelvonó, akár meleg, hőleadó – testünknek több, mint a felét befedi. A hidegpakolások készülhetnek jégreszelék, jeges víz felhasználásával. Javallottak fáradékonyság, koncentrációs zavarok, krónikus vénás elégtelenség, felületes és mély fájdalmak, ödémák, valamint gyulladásos folyamatok esetén. A melegpakolások előállíthatók kátrányos iszapból, burgonyapépből, lenmagból avagy szénából. Hasznosak általános pszichés spannoltság, nagyfokú izomfeszültség, magas vérnyomás, keringési elégtelenség, ödéma kezelésére.

– A szauna egészségünkre gyakorolt jótékony hatásait aligha kell részletezni, elég talán csak annyit megemlítenünk, hogy erősíti immunrendszerünket, élénkíti bőrünk anyagcseréjét s ezáltal bőrsejtjeink regenerálódását, újraképződését, lelassítja az öregedési folyamatot. A forró légfürdő utáni lehűlési szakaszban – a jeges zuhany vagy a hideg vizes medence használatakor – kitágult ereink ismét összeszűkülnek. Ez egyrészt kiváló értorna, jó vérnyomás-szabályozó, másrészt növeli szervezetünk edzettségét.

Thalassotherapia

Évmilliárdokkal ezelőtt az óceán volt életünk bölcsője. A sós víz és az emberi szervezet harmóniája innen eredeztethető. A tengervíz vérplazmánkhoz hasonló összetevőkből áll. A legfontosabb anyagok – például a nátrium, a kalcium, a magnézium – megtalálhatóak mindkettőben, ráadásul nagyon hasonló koncentrátumban. Így egyáltalán nem csodálkozhatunk a thalassotherapia – azaz a tengervizes kezelések – testünkre-lelkünkre-szellemünkre ható átütő erején.

A thalassotherapia tengervíz, algák és iszapok célzott alkalmazásából áll, s egyaránt hatásos orvosi és kozmetikai gondok esetén. Enyhíti a stressz okozta tüneteket, a különféle allergiákat, a mozgásszervi megbetegedésekkel járó fájdalmakat, s nem utolsósorban látványos változásokat produkál a problémás, cellulitiszes testtájakon is. A terápia az ideális alak eléréséhez is sok segítséget nyújthat, mivel a sós víz és az algák nemcsak a létfontosságú anyagokat biztosítják számunkra, hanem a felesleges, káros anyagoktól is megszabadítanak.

Thalassotherapiás módszerek

 • Algapakolás – a melegpakolás lehetővé teszi, hogy az ásványok és a nyomelemek bejussanak sejtjeinkbe. Gyulladásgátló, fájdalomcsillapító hatású.
 • Pezsgőfürdő: az algakivonattal dúsított tengervíz fokozza szöveteink oxigénellátását. Élénkíti vérkeringésünket, egyúttal ellazít.
 • Célzott vízsugaras kezelések: tetőtől talpig átmasszírozzák testünket.
 • Nagynyomású zuhanysugár: álló helyzetben erősít és élénkít, oldja a cellulitiszt.
 • Sugárnyomásos masszázs: fekvő helyzetben az egész testet átmasszírozza, közben nyugtat, ellazít.
 • Tengervizes medence: a testrészekre irányított különböző erősségű vízsugarak serkentik a vérkeringést, ellazítanak, s javítják a testrészek mozgékonyságát. A torna, a meleg és a sós víz felhajtóereje az ízületeket hajlékonyabbá, az izmokat pedig erősebbé teszik.

A sós víz tehát nem csak gyógyít, és feltölt energiával, hanem még szépít is!

Balneoterápia

A meleg, magas ásványianyag-tartalommal rendelkező gyógyvizek emberi szervezetre gyakorolt pompás hatásairól két híres ókori gyógyító, Hippokratész és Galenus is megemlékezik műveiben. A gyógyvizek szervezetünkre többféle hatást gyakorolnak: ezek egyike fizikai, ezen belül mechanikai, ami a víznyomásnak tudható be. Az így keletkező terhelés a lábak ereit, nyirokereit „dolgoztatja meg”, miközben a víznyomás a hasüregre is hat. A gyógyvizek hőhatása pedig az erek összehúzódását, illetve kitágulását serkenti, így hatnak jótékonyan a keringésre. A vegyi összetételből adódó gyógyhatás a vízben lévő ásványi anyagok és gázok „mellékhatása”: bőrünkön átjutva, idegpályáinkon fejtik ki hatásukat. Így lehetséges az ízületi betegségek gyógyítása gyógyvízzel.

Tudta-e? Hazánkban közel 90 gyógyfürdő és szanatórium működik, s ezek közül 13 gyógyhelyként üzemel. Nemzetközileg is ismert gyógyhelyeink: Balatonfüred, Hévíz, Zalakaros, Bükfürdő, Sopron, Balf, Eger, Parád, Kékestető, Lilafüred, Hajdúszoboszló, Debrecen, Gyula.

Egy kis földrajz…

Magyarország kiváló hidrogeológiai helyzete a Pannon-tenger maradványának köszönhető. Tulajdonképpen két fő tároló található hazánkban: az egyik a Dunántúlon és Budapesten, ez zömében kalcium-magnézium-hidrogén-karbonátot tartalmaz. A másik pedig az Alföld alatt helyezkedik el, konyhasós alkalikus jódos-brómos a vize. Kénben leggazdagabb ásványvíz Mezőkövesden, Harkányban, Csiztupusztán és Balfon található. Konyhasót legnagyobb mennyiségben a tamási és a sárvári ásványvízben mutattak ki.

Fontos! Aki fürdőkúrába kezd, annak legalább 15 kezelésre van szüksége, miközben a fürdőzés idejét 15 percről fokozatosan növelik 45 percre.

Mi mire jó?

 • A kalciumos és a jódos vizek gyulladásos mozgásszervi megbetegedések esetén hasznosak.
 • A kéntartalmú vízben való fürdőzést a degeneratív gerinc- és végtagízületi bántalomban szenvedőknek javasolják, de a bőrbetegeknek is jót tesz.
 • A szénsavtartalmú vizeket szívbetegeknek, perifériás keringési zavarokkal küszködőknek ajánlják.
 • A konyhasós vizek nőgyógyászati és urológiai gyulladások mérséklésére alkalmasak.
 • A radonos gyógyvizek elsősorban fájdalomcsillapításra használhatók.

Jó tudni! Napjainkban önállóan csak balneoterápiás kezelést nem adnak, azt különböző beavatkozásokkal – például iszappakolással, gyógytornával, elektroterápiával, avagy gyógymasszázzsal – kombinálják. A balneoterápiát szinte valamennyi klinikai ág felhasználja gyógykezelésében, ideértve a műtétek utókezelését, valamint a rehabilitációt is.

Ivókúra

Gyógyvizet csak orvosi felügyelet mellett szabad tartósan vagy rendszeresen fogyasztani! Ivókúra esetén az ásványi anyagokban gazdag magyar vizek kíméletesen szabályozzák a gyomor, a belek, a vese és a máj működését. Az ivókúra hatásos kezelési módja a gyomorbántalmaknak és más bélproblémáknak is.

És most nézzük, hogy a gyógy- és ásványvizeinkben található különböző alkotórészek milyen hatással vannak szervezetünk működésére!

 • Nátrium: részt vesz vízháztartásunk szabályozásában. Fontos szerepet játszik vérnyomásunk szabályozásában és egyes enzimek aktiválásában. Hiánya gyengeséget, émelygést, izomgörcsöt, ájulást okozhat. Napi szükséglet: 1-2 gramm.
 • Klór: gyomrunkban a hidrogénnel együtt alkotja a gyomorsavat, jótékonyan hat emésztésünkre. A konyhasóval általában elég jut belőle szervezetünkbe, pluszbevitelre nincs szükség!± Kálium: szabályozza vízháztartásunkat, fontos izmaink, szívünk és idegeink számára. Hiánya esetén izomgyengeség, görcsök, vérnyomáscsökkenés, keringési rendellenesség fordulhat elő. Napi szükséglet: 2-3 gramm.
 • Kalcium: a csontok és a fogak fontos építőeleme, hiánya csontritkulást, jelentős hiánya izomgörcsöket okozhat. Napi szükséglet: 1 gramm.
 • Foszfor: szintén a csontok és a fogak építőeleme. Fontos a fehérje-, a zsír- és a szénhidrát-anyagcserében, az energia tárolásában. Napi szükséglet: 600-900 milligramm. Hiányával általában nem kell számolnunk.
 • Magnézium: „antistressz-ásványnak” is nevezhetjük, támogatja idegrendszerünket. A fehérje- és szénhidrát-anyagcsere fontos eleme, szükséges izmaink működéséhez. Hiánya esetén ingerlékenység, álmatlanság, koncentrációs ehézségek, izomgörcs, fejfájás alakulhat ki. Napi szükséglet: 300-350 milligramm, terhesség és szoptatás idején 450 mg.
 • Vas: fő feladata az oxigén-, a szén-dioxid- és az elektronszállítás. A vörösvérfesték és a hemoglobin képződésében játszik fontos szerepet. Hiánya vérszegénységet, gyengeséget, sápadtságot, nyelési problémákat okozhat. Napi szükséglet: nőknél 15-18, férfiaknál 12 milligramm.
 • Cink: számos enzim és az inzulin alkotórésze. Részt vesz a fehérje-, a zsír- és a szénhidrát-anyagcserében. Szerepe van a sebgyógyulásban, acélozza-erősíti immunrendszerünket. Hiánya a fentiek működési zavarát okozza, valamint az étvágy és az ízlelési érzék csökkenéséhez vezethet. Napi szükséglet: 15 milligramm.
 • Mangán: részt vesz a fehérje-, a zsír- és a szénhidrát-anyagcserében, valamint a csontok és a kötőszövet felépítésében. Hiánya fogyást, különböző bőrirritációkat, hányingert, a hajszín megváltozását okozhatja. Napi szükséglet: 3,5 milligramm.
 • Jód: a pajzsmirigyhormonok termelődése szempontjából fontos mikroelem, szükséges a pajzsmirigy egészséges működéséhez. Nélkülözhetetlen a magzat méhen belüli fejlődéséhez. Hiánya golyvához vezet. Napi szükséglet: 150 mikrogramm.
 • Fluor: csontozatunk és fogaink építőeleme. Hiánya megkönnyíti a fogszuvasodás kialakulását. Különösen a terhes és szoptatós anyák, valamint a kisgyermekek fluoridszükségletének kielégítésére kell ügyelni, ugyanakkor túladagolása veszélyes. Napi szükséglet: 2,5 milligramm.

Fürdőadalékok

 • Árnika: fájdalomcsillapító – sérülések, végtagfájdalmak esetén
 • Boróka: véráramlást javító – reumatikus betegségek, izomfeszülések esetén
 • Kamilla: gyulladásgátló, szagtalanító, görcsoldó – ekcémák, testüregi sebek, sipolyok, bőrgyulladás esetén
 • Komló: nyugtató, vérkeringés-javító – idegi eredetű fájdalmak, általános kimerültség esetén
 • Levendula: vérkeringést javító, nyugtató, dezodoráló – reumatikus betegségek, idegi eredetű fájdalmak, klimaxos zavarok esetén
 • Macskagyökér: nyugtató – álmatlanság, ideges nyugtalanság esetén
 • Rozmaringlevél: erősíti a perifériás véráramlást, görcsoldó – keringési zavarok, izomfájdalmak, alacsony vérnyomás, zúzódások esetén
 • Vadgesztenye: ödémaképződést gátló, vénatonizáló, gyulladásgátló – vénás pangás, aranyér, viszketés esetén
 • Zabszalma: gyulladásgátló – bőrgyulladások esetén
 • Zsurló: sebgyógyító – égési sérülések esetén

Kneipp-féle gyógymódok

 • Harmatos fűben járás (5 percig) – hatása: keringésjavító, lábszár- és lábfejizomzat-erősítő, visszérerősítő, immunerősítő.
  Javasolt: enyhébb artériás keringési zavarok, visszérfájdalmak, reggeli fáradtság, erőtlenség esetén.
 • Víztaposás – 1/2 – 1 percig – hatása: nappal frissít, este megnyugtat, visszérerősítő, gyulladásmegelőző, anyagcsere-javító.
 • Hóban járás – néhány másodperctől 3 percig növelhető – hatása: vérkeringést élénkítő, frissítő, immunerősítő.

Mindhárom esetben a mezítlábas „gyalogtúrát” követően azonnal gondoskodnunk kell lábaink újramelegítéséről! Azaz szárazra kell törölnünk, zokniba kell bújnunk, és néhány száz métert érdemes lekocognunk.

Jó tudni! Balneoterápiával megelőzhető és kezelhető leggyakoribb panaszok:

 • idült ízületi gyulladás
 • kopásos gerinc- és ízületi elváltozások, köszvény
 • Bechterew-kór
 • lágyrész-reumatizmus
 • idült derékfájás
 • porckorong-megbetegedések
 • mozgásszervi fejlődési és tartási rendellenességek
 • felsőlégúti rendellenességek
 • egyes emésztőrendszeri és anyagcsere-betegségek
 • egyes szív- és keringési betegségek
 • bizonyos idegfájdalmak
 • idült bőrbántalmak
 • balesetek, valamint csont- és ízületi műtétek utáni utókezelés

A gyógyvizek és a gyógyiszapok remekül alkalmazhatóak fürdőkúraként, ivókúraként, inhalálásra, fogínyzuhanyként.

Forrás: Magyar Balneológiai Egyesület, Czellér T. Erika / Pannondoktor

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com