Mindegy, hogy nikotinos vagy nikotinmentes, az e-cigarettától jelentősen nőhet a tüdőkárosodás veszélye

0

A Birminghami Egyetem kutatói szerint mindegy, hogy nikotinos vagy nikotinmentes az e-cigaretta, ha használjuk, jelentős mértékben nőhet a tüdőkárosodás veszélye – írja a HVG Tech. 

Az elektromos cigaretta továbbra is nagy népszerűségnek örvend, pedig már nem egyszer bebizonyították, hogy nem sokkal egészségesebb a hagyományoshoz képest. Az Egészségügyi Világszervezet korábban károsnak minősítette az ilyen dohánytermékeket, melyek például obstruktív tüdőbetegséget okozhatnak.

Ezúttal a Birminghami Egyetem tudósai vizsgálták meg, milyen egészségügyi kockázata lehet az e-cigaretták használatának. A Journal of Allergy and Clinical Immunology című tudományos lapban közzétett tanulmány elkészítése során 40 olyan embertől vettek vérmintát, akik sosem dohányoztak, és sosem használtak e-cigarettát. Ezután a vérből kinyert neutrofileket ízesítőanyagot nem tartalmazó e-cigaretta-füstnek tették ki. Ez összesen 40 szippantásnak megfelelő mennyiséget jelentett.

A minták felét nikotinos, míg a másik felét nikotinmentes gőzzel kezelték.

Kiderült, hogy az e-cigaretta gőze megakadályozhatja a frontvonalban lévő immunsejtek, a neutrofilek – a szervezetben leggyakrabban előforduló fehérvérsejtek – normális működését, mivel már egy kis füstnek való kitettség is csökkenti a sejtaktivitást.

Bár a neutrofilek életben voltak, lebénultak, így nem tudták volna megvédeni az emberi szervezetet a kórokozóktól. Kiemelték: az eredmény alapján mindegy, hogy valaki nikotinos vagy nikotinmentes e-cigarettát szív – írja a lap.

Forrás: HVG 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com