Holt-tengeri kezelések, balneo-fototerápia psoriasisban és arthritis psoriaticában

0

A Holt-tenger a föld legmélyebb és legsósabb tava. A holt-tengeri klímaterápia magában foglalja a sós vizet, a napfényt és más gyógymódokat. Ezt mesterséges terápiával lehet modellezni holt-tengeri vagy más sóoldattal és ultraibolya-B (UV-B) fénnyel végzett kombinált terápiával. Ez a balneo-fototerápia (BFT) alapja.

Számos bizonyíték támasztja alá, hogy mind a természetes Holt-tengeri kezelések, mind a mesterséges BFT rendkívül hatékony a psoriasis (pikkelysömör) és az arthritis psoriatica (PsA, krónikus szisztémás gyulladásos reumatológiai megbetegedés) kezelésében.

A biztonságossági elemzések során nem találtak egyértelmű bizonyítékot a melanoma és a bőrrák rizikójának növekedésére, bár a kezelt betegeknél a bőr aktinikus károsodása léphet fel.

A víz és az iszap laboratóriumi elemzése nem tárt fel olyan ásványianyag-koncentrációt, amely egészségügyi kockázatot jelenthetne a szabályos felhasználás során.

A sós vizes terápia napfénnyel/UV-B-vel vagy anélkül többféle mechanizmuson keresztül hathat, beleértve az immunsejtek, a mediátorok, a COX-2 változásait, a keratinocita apoptózist, és esetleg a bőr mikrobiomjának megváltoztatását.  A BFT rendkívül költséghatékony lehet a pikkelysömör és a PsA egyéb kezeléseivel összehasonlítva.

Összefoglalva, mind a holt-tengeri kezelések, mind a mesterséges BFT jótékony hatású psoriasisban, és PsA-ban is, és jó biztonsági profillal rendelkeznek.

Forrás: Magyar Reumatológusok Egyesülete 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com