Epilepszia és gépjárművezetés

0

Hazánkban az epilepsziával élők jelentős része magángépjárművet vezet. Az epilepszia kezelhetővé válása és a nemzetközi gyakorlat vezető szempontjainak átvétele ezt lehetővé teszi.

Az érvényes szabályozás szerint a családorvos kezében van az engedélyezés, ugyanakkor epilepsziában jártas ideggyógyásszal kell megkonzultálnia a kérdést.

A fő szempontok a következők. Két, egymással nem mindig egybehangzó érdeket kell figyelembe vennünk. Egyrészt azt, hogy a közlekedésben résztvevőket az esetlegesen bekövetkező epilepsziás rohamok nem veszélyeztethetik, ugyanakkor azonban azok az epilepsziás betegek, akik tartósan rohammentesek, nem eshetnek el a gépjárművezetéssel járó előnyöktől, amelyek sokszor alapvető egzisztenciális érdeket képviselnek.

Amennyiben a beteg gyógyszeres kezelés ellenére nem rohammentes, nem vezethet gépkocsit. Kivételes esetekben viszont, pl. amennyiben a rohamok csak éjszakai alvásban jelentkeznek, vagy a rohamokat figyelmeztető előjelek előzik meg, amelyek lehetőséget biztosítanak a félrehúzódásra, egyéni mérlegelés lehetséges.

A szabályozás (2011 óta érvényes módosított változat) külön rendelkezik az első (személygépjármű kategória) és a második (hivatásos jogosítvány) vezetési csoport esetében.

Első (személygépjármű) kategória:

Olyan epilepsziás rohamok esetén, amelyek bizonyítottan csak bizonyos kiváltó tényezők hatása alatt jelentkeznek (alkalmi epilepsziás rohamok), EEG eltéréssel nem járnak és egy éves gyógyszervédelem nélküli türelmi idő után is fennáll a rohammentesség, a vezetés egy év után (epileptológus szakember bevonásával) engedélyezhető.

Bizonyított epilepszia esetén a vezetés gyógyszeres rohammentesség bekövetkeztével engedélyezhető. Ebben, az epilepszia típusa szerint – a rohamok visszatérésének különböző kockázata miatt – eltérően dönthetnek a szakemberek. Idiopátiás generalizált epilepszia esetén, az engedély általában egy év után megadható, folyamatos gyógyszerelés mellett. Más típusú epilepsziáknál ez a türelmi idő több, 2-3 év lehet.

Megint más eset, ha epilepsziás roham(ok) más agyi megbetegedés tüneteként jelentkeznek (pl. stroke, vagy terhességi toxémia, stb) . Ilyenkor is egy év, gyógyszervédelem nélküli időszak után engedélyezik a vezetést.

Második (hivatásos jogosítvány) kategória:

Gyógyszeres kezelésre szoruló epilepsziás beteg nem kaphat ilyen jogosítványt. Kizárólag 5 év (3 gyógyszerrel + 2 gyógyszer nélkül) után lehet egy gyógyult epilepsziás betegnek ilyen típusú jogosítványt szereznie.

Amennyiben hivatásos jogosítvány birtokában valakinek alkalmi epilepsziás rohama jelentkezik,(nem ritka jelenség), csak 3 éves gyógyszermentes állapotban letöltött rohammentesség után adható vissza a jogosítvány.

Szerzők: Prof. Dr. Halász Péter, Váraljai Réka

Forrás: epilepszia.hu

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com