A virtuális valóság hatása a kemoterápiában részesülő gyermekekben

0

A virtuális valóságot (VR) nem csak szórakozáshoz használhatjuk fel, hanem egyre több orvostudományi terület fedezi fel a benne rejlő lehetőségeket fájdalomcsillapítás, stresszcsökkentés, mozgásfejlesztés vagy akár a fóbiák kezelésében is. A daganatos betegségben szenvedő gyerekek gyógyuláshoz vezető útja sok kórházi bennfekvéssel, stresszel, pszichés megterheléssel jár, melynek hatékony enyhítése hozzásegíti őket a hatékonyabb gyógyuláshoz. 

A Semmelweis Egyetem kutatásában azt vizsgálták, hogy a kemoterápiás kezelésüket kapó 10-18 éves gyermekek hangulatás és szorongásán tud-e segíteni egy 20 perces VR élmény.

Ugyanazon gyermekek két eltérő időpontban vettek részt a vizsgálatban, egy alkalommal egy olyan VR játékkal játszhattak, melyben csillagok összekötésével különböző mitológiai lények jelentek meg három dimenzióban, másik alkalommal pedig mobiltelefonukon választhattak egy játékot. Hangulatukat, szorongásukat különböző kérdőívekkel vizsgálták, stresszszintjükre pedig a bőr vezetőképességéből, szívfrekvenciájukból és vérnyomásukból következtettek.

Eredményeik arra utaltak, hogy a VR élmény sokkal hatékonyabban javította a hangulatát ezen gyermekeknek, mint a mobiltelefonos játék.

A továbbiakban szeretnénk feltérképezni a VR egyéb felhasználási lehetőségeit a gyermekgyógyászatban, illetve olyan játék fejlesztését tűztük ki célul, mely specifikusan ezen gyermekbetegek élethelyzetére készül – írta összefoglalójában dr. Horváth Klára.

Forrás: Semmelweis Egyetem, Tudományos Híradó

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com