A kettős diabétesz

0

Az 1-es típusú cukorbetegek egy jelentős (25–30%) hányadánál megtalálható a metabolikus szindróma egy vagy néhány jellemzője, leggyakrabban a kövérség/elhízás, és a hipertónia. Ezen esetek egy hányadánál a családban előfordul 2-es típusú diabétesz. A kettős diabétesz – „DD” fő kritériuma az elhízás, a 30 kg/m2 feletti testtömegindex és a vele együtt járó inzulinrezisztencia.

Nagyon nehéz a kettős diabétesz – „DD” fennállását diagnosztizálni

Talán a legmegfelelőbb módszer az inzulinrezisztenciára utaló becsült glukóz felvételi ráta (estimated glucose disposal rate: cGDR), melyet mg/kg/perc-ben fejeznek ki és kiszámításánál figyelembe veszik a HbA1c szintet, a haskörfogatot és a fennálló hipertóniát.

Mit jelent az inzulinrezisztencia (IR)?
Az inzulinrezisztencia az utóbbi években egyre ismertebbé váló szakkifejezés. Mint ismert, az inzulin a hasnyálmirigy Langerhans-szigetek β-sejtei által termelt hormon, amelynek összetett anyagcserefunkciói vannak, de elsősorban a cukoranyagcserét szabályozza. Inzulinrezisztenciáról akkor beszélünk, ha a normális mennyiségű megtermelődött inzulin kisebb mennyiségű vércukorcsökkentő hatással rendelkezik. Ez kezdetben nem okoz semmiféle tünetet, mivel a β-sejtek a csökkenő hatást fokozott inzulintermeléssel kompenzálják. Ha nem avatkozunk bele a folyamatba – pl. életmód terápiával (táplálkozás és mozgás összehangolásával) –, akkor a hasnyálmirigyben egy idő után az inzulinelválasztás csökken, ami vércukorszint emelkedéséhez vezethet (1). Az inzulinrezisztenciát csökkent cukorérzékenység követi (ez a cukorbetegség előállapota – prediabétesz), majd kialakul a cukorbetegség. (Tovább a cikkre)

A „DD” jelentősen növeli a szív-érrendszeri kockázatot

A „DD” jelentősége, hogy a kétfajta diabétesz egyidejű fennállása esetén durván megnő a szív-érrendszeri kockázat és ezért maximális hatékonyságú beavatkozásra van szükség: életmód terápiára, ezen belül jelentősen csökkentett energia-felvételre, fokozott testmozgásra, az inzulinadagok párhuzamos redukciójára és mindezek révén a testsúly csökkentésére.

Forrás: DiabFórum

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com