A gluténérzékenység kockázatait vizsgálja egy pécsi kutatócsoport 

0

 A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ I. számú Belgyógyászati Klinikájának kutatócsoportja dr. Bajor Judit vezetésével, egy négyéves kutatásban jelenleg azt vizsgálja, hogy a gluténérzékenyek nagyobb kockázatnak vannak-e kitéve a szív- és érrendszeri, valamint a különböző anyagcsere-betegségeknek -írja az egyetem.  

A gluténérzékenység akár százezer embert is érinthet hazánkban, ám csak minden negyedik beteget diagnosztizálnak. Ez egy autoimmun betegség, melynek az egyetlen és hatékony gyógykezelése jelenleg az élethosszig tartó, szigorú, gluténmentes étrend.

Vannak ismert, tipikus tünetei a gluténérzékenységnek, és vannak olyanok is, amelyek más betegségre is utalhatnak, ilyenek a krónikus fáradtság, illetve a gyakori vírus-, illetve bakteriális fertőzések. Ha a háziorvosban vagy a gasztroenterológus szakorvosban felmerül a gyanú a cölikára, avagy a gluténérzékenységre, akkor már egy egyszerű vérvétellel igazolható a betegség. Szövettani vizsgálatra azért van szükség, hogy megerősíthessék a diagnózist, amit főként a felnőtteknél fontos elvégezni” – nyilatkozta az UnivTV-nek dr. Bajor Judit kutatásvezető, a I. számú Belgyógyászati Klinika főorvosa. Mint mondta, nagyon fontos a szigorú diéta betartása akkor is, ha nincsenek tüneteik a betegeknek, mert ezzel előzhetők meg a későbbi szövődmények.

A videóból kiderül, hogy kutatásukba 400 beteget terveznek bevonni, azt vizsgálva, hogy a testösszetételük, az anyagcsere-paramétereik és kardiovaszkuláris rizikófaktoraik különböznek-e az egészségesekétől, továbbá azt, hogy a diéta mellett miként változnak az értékeik. Egy ígéretes és új módszerrel, egy vizeletteszttel azt is ki tudják mutatni, hogy az illető az elmúlt 48 órában fogyasztott-e glutént, azaz láthatóvá válnak a diétahibák.

Forrás: Pécsi Tudományegyetem

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com