Önjáró ápoló-robotokat tesztelnek a Pécsi Egyetem Klinikáján

0

Önjáró ápoló-robotokat tesztelnek a Pécsi Egyetem Klinikáján. Az intelligens szerkezetek segíthetnek a gyógyszerek kiosztásában, de a közreműködésre alkalmas betegek távolról történő ellenőrzését is elvégezhetik. A robotok kommunikálnak is a beteggel, így elvileg megkímélik az őket felügyelő szakembereket attól, hogy kilométereket gyalogoljanak – számol be az ATV Híradó. 

A PTE Robotizált Ápoláskutató Csoportjának vezetője, Oláh András szerint ezt követően tudták áttekinteni azt, hogy a több mint hatszáz ápolási tevékenység közül ezek a robotok, ezekkel a hardweres kiegészítésekkel, ezekkel a szoftveres megoldásokkal milyen ápolási tevékenységekben tudnak konkrétan segítséget nyújtani az ápolók számára.

Pécsen már tesztelik ezeket az önjáró szerkezeteket. Komoly segítséget tudnak nyújtani az egészségügyi dolgozók számára, hogy ők a rutinfeladatok elvégzése helyett magasabb képzettséget igénylő munkát végezzenek.

,,Szakdolgozó-hiány van Magyarországon és a magasan képzett szakdolgozók – mivel kevesen vannak – nem mindegy, milyen munkát végeznek. Jó, hogy ha speciális, az ő számukra előírtabb, az ő magas kompetenciájukhoz illő munkát végezhetnek, és a rutinellátást, vagy a rutinellátás egy részét a robotokra lehet bízni” – fogalmazott az ATV Híradónak a PTE klinikaigazgatója, Wittmann István. A kórházba igyekvő betegek azt mondták, hogy nekik nem lenne kifogásuk a robotok alkalmazása ellen.

Forrás: ATV 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com