Magyar áttörés a férfi meddőséghez vezető oxidatív stress labordiagnosztikájában

0

Magyar kutatók innovatív módszert fejlesztettek ki a spermiumokat károsító és csökkent termékenyítő képességhez vezető oxidatív stress forrásának a kimutatására.

A LabMagister Kft. (https://www.labmagister.hu/)  kutatói, a módszer részleteit a legnevesebb, férfi egészséggel foglalkozó, Andrology nemzetközi szaklapban publikálták (https://doi.org/10.1111/andr.13473). Az új labordiagnosztikai módszer segítségével beazonosítható az ondóban levő, a spermiumokat károsító, oxidatív stress forrás, mely célzott orvosi beavatkozással megszűntethető.

Néhány héttel azután, hogy a Semmelweis Egyetem szakemberei, csaknem 27 000 tanulmányból kiindulva összegezték a spermiumok örökítőanyagának károsodását okozó legveszélyesebb tényezőket, köztük az oxidatív stresszt, a LabMagister Kft. kutatói új, innovatív labordiagnosztikai módszer bevezetéséről adtak hírt, ezen DNS károsító oxidatív stressz források azonosítására.

A kidolgozott módszer segítségével eldönthető, hogy a spermiumok DNS állományának a károsodásáért a spemiumok felfokozott anyagcseréje, vagy gyulladás eredményeként, az ondóban levő fehérvérsejtek a felelősek. Az ok pontos forrásának azonosítása azért alapvető, mert ezáltal az andrológus szakorvosnak lehetősége nyílik arra, hogy a laborlelet alapján eldöntse, gyulladáscsökkentő gyógyszereket érdemes-e adnia, vagy elégséges funkcionális élelmiszerekkel, vitaminokkal ellensúlyozni a felborult egyensúlyt.

A módszer terápia hatékonyság követésre is alkalmas. Ezáltal elkerülhető, hogy a nem pontosan kiszámítható hatással rendelkező táplálék kiegészítők (nem gyógyszerek!) esetleges túldozírozása, terápiás eredmény helyett, tovább rontsa a férfi termékenyítő képességet.

Forrás: OTS

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com