Egy friss kutatás szerint a fusobaktériummal való fertőzöttség elősegíti az endometriózis kialakulását

0

Egy, az emberi száj- és bélflórában élő gyakori baktérium lehet az oka az endometriózis kialakulásának – írja egy frissen publikált kutatás, melyet az Origo közöl. 

Statisztikák szerint világszerte több millió nő szenved a tartós, erős hasi fájdalommal, menstruációs görcsökkel járó, a teherbeesést megnehezítő vagy épp ellehetetlenítő betegségben. A szakértők a mai napig nem tudják pontosan megmondani, miért alakul ki sokaknál ez az állapot.

Egy új tanulmányban a Nagoya Egyetem és más japán intézmények kutatócsoportjai 79 endometriózisban szenvedő és 76 egészséges nő szövetmintáit elemezték, és szoros összefüggést találtak a Fusobacterium és a betegség megjelenése között.

Endometriózis alatt azt az állapotot értjük, amikor a méh belsejét bélelő nyálkahártya (endometrium) nem csak a méhben van jelen, hanem máshol is, például a a beleken, petefészkeken, petevezetékeken.

A vizsgálat során a kutatóknak sikerült azonosítaniuk a baktériumot a betegek többségének méhnyálkahártyájában.

Míg az endometriózisban szenvedő nők 64 százalékának méhnyálkahártyájában jelen volt a baktérium, addig az egészséges nők mindössze 10 százalékában észlelték a mikrobát a nem kívánt helyen.

A tanulmány – amely a Science Translational Medicine című folyóiratban jelent meg – azt a megállapítást tette, hogy ha a kártékony baktériumot ki tudnák irtani, az egy lehetséges kezelési módja lenne az endometriózisnak.

A Fusobacterium egyes törzsei ártalmatlanok, mások azonban súlyos fertőzéseket okozhatnak az emberekben. A fusobaktériumokat olyan szájüregi betegségekkel hozzák összefüggésbe, mint a fogágybetegség és a mandulagyulladás. A mostani az első alkalom, hogy a baktérium és a női reproduktív rendszer betegsége között kapcsolatot figyeltek meg – írja a lap.

Forrás: Origo

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com