Több mint kétmilliárd forintos orvosdiagnosztikai fejlesztéseket hajtottak végre a PTE-n

0

Több mint kétmilliárd forintos orvosdiagnosztikai fejlesztéseket hajtottak végre a Pécsi Tudományegyetemen (PTE). 

Az európai uniós fejlesztés révén egyszerűbbé vált az egészségügyi adatok okoseszközökkel történő elemzése és hasznosítása, továbbá fejlődött a robotizált eszközökkel támogatott betegápolás.

A mintegy 2,5 évig tartó, a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) csaknem kétmilliárd forintos támogatásával megvalósuló, a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú NKft. és a 4iG Nyrt. részvételével zajló projekt célja egy bioinformatikai elemző programcsomag megalkotása, valamint robot eszközökkel támogatott ápolási lehetőségek fejlesztése volt.

Az egészségügyi ellátórendszer folyamatosan növekvő költségei és az ágazat korlátos erőforrásai miatt szerte a világban egyre nagyobb hangsúlyt kap az egészségügy digitalizációjában és az új adatkezelési technológiákban rejlő lehetőségek kiaknázása. A fejlesztés részeként az onkológiai betegellátás adatgyűjtési és elemzési rendszerét korszerűsítették a klinikai vizsgálatok támogatása, ezáltal a rákgyógyítás és -kutatás eredményességének javítása érdekében.

Egy másik alprojekt keretében úgynevezett Laboratóriumi Információs Menedzsment Rendszert (LIMS) fejlesztettek ki, amellyel a molekuláris adatok feldolgozása, elemzése és felhasználása vált könnyebbé a személyre szabott és célzott kezelések területén.

A robotizált ápolás területén olyan eszközök kifejlesztése volt a cél, amelyek betegápolási feladatok ellátására – például fogyasztásmérés, vagy a táplálék eljuttatása – alkalmasak, továbbá létrejött egy ápolási Kórházi Információs Rendszer (HIS), amely lehetővé teszi a robotok kórházi alrendszerekhez történő illesztését, és kifejleszttettek egy 3D sebszkennert is a krónikus sebek teljeskörű digitális modelljének létrehozására és mesterséges intelligencia alapú értékelésére.

A fejlesztés része volt az is, hogy a cukorbetegek kezelésére létrejöjjön egy összetett, személyre szabott termálterápiás szolgáltatáscsomag, azonban e területen további klinikai vizsgálatok szükségesek.

Forrás: MTI

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com