Az okostelefonok és a közösségi média hatására növekszik a fiatal lányok körében az öngyilkosságok száma?

0
A mai tizenévesek többsége már gyerekkorától kezdve aktív közösségimédia-felhasználónak számít, körükben 2012 óta nő az ilyen alkalmazások használata. Kutatások bizonyítják, hogy a serdülő lányok több időt töltenek a közösségimédia-felületeken, melyek jobban képesek elbizonytalanítani őket, és általában rosszabb mentális állapotban vannak, mint a fiúk. 
Az amerikai tinédzserek körében a depressziótól szenvedők számának növekedését mutató friss adatok hatására mind a brit, mind az amerikai sajtót elárasztották a fiatalok mentális egészségét romboló közösségi médiáról szóló írások. Egy nemrégiben készült felmérésben az amerikaiak 53 százaléka vélekedett úgy, hogy a közösségi média felelős a tinédzserek depressziójának növekedéséért – írja a The Economist cikke nyomán a Híradó.

A lap szerint az adatok alátámasztják azt az állítást, hogy a fiatalok, különösen a lányok mentális egészsége romlik, ám az már nehezen olvasható ki belőlük, hogy mindezért elsősorban az okostelefonok és a közösségi média lenne a felelős, bár több jel is ebbe az irányba mutat.

A mentális egészséget nehéz mérni, hiszen a kérdőíveket befolyásolja a felmérés felépítése, a pszichológiai diagnózisok pedig országonként és időben is eltérnek, ezért érdemes talán az öngyilkosságokra és az öncsonkítás miatti kórházi felvételekre összpontosítani. Az Economist 17 ország adatait vetette össze.

A lányok esetében mindkét mutató aggasztónak tűnik. Az öngyilkosságok aránya összességében csökkenő tendenciát mutat, de a fiatal lányok ez alól kivételt képeznek.

A 10–19 éves lányok körében az öngyilkosságok aránya a 2003 óta közel 20 százalékkal emelkedett.

A fiúk körében az arány, bár magasabb, alig változott.

A lányok több – nem halálos kimenetelű – öncsonkítást, például önvagdosást követnek el, mint a fiúk. Ez a mutató még meredekebb növekedést mutat.

A tizenéves lányok esetében az öncsonkítás miatt kórházba kerülő lányok aránya 2010 óta mind a 11 országban, ahol rendelkezésre állnak adatok, átlagosan 143 százalékkal emelkedett.

A fiúknál az átlagos emelkedés 49 százalék volt. Az öncsonkítás rendszerint nem végzetes, de azok között, akik erre hajlamosak, sokkal gyakoribb az öngyilkosság. Az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában az öngyilkosságok és az önbevallás szerinti szomorúság és szorongás aránya nagyjából 2010-ig, az Instagram megjelenéséig stabil volt, majd emelkedni kezdett. Kimutatható-e bármiféle összefüggés?

Néhány országban, például Svédországban 2006-ban meredeken emelkedett az öncsonkítás miatti kórházi kezelések száma, majd 2010 és 2018 között tetőzött. Másutt, például Olaszországban ez az arány a koronavírus megjelenéséig stagnált, egyes helyeken pedig egyáltalán nem volt emelkedés. Az öngyilkosságok száma hasonlóan alakult.

Mivel az okostelefonok az egyes országokban eltérő ütemben terjedtek el, az öngyilkosságok és az öncsonkítás általuk okozott növekedésének időzítése ennek alapján eltérő lehet.

Szakértők szerint az okostelefonok különösen a lányok számára jelentenek kockázatot,

mivel a fiúk több időt töltenek videójátékokkal vagy más elfoglaltságokkal és kevesebbet a potenciálisan depressziót okozó közösségi médiával, írja a Híradó.

Forrás: hirado.hu

 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com