Az elhízott anyák lányai nagyobb valószínűséggel lesznek túlsúlyosak

0

Egy új tanulmány szerint a 4 és 9 év közötti lányok nagyobb valószínűséggel rendelkeztek magas zsírtömeggel és magas testtömeg-indexszel (BMI), ha anyukájuk elhízott – írja az otszonline.hu. 

Az anyák és fiaik, illetve apák és fiaik, illetve lányaik elhízása között azonban nem találtak összefüggést.

A kutatók a gyermekek zsírtömegét, sovány testtömegét és BMI-jét a gyermekek 4 éves korában (az “elzsírosodás visszapattanása -adiposity rebound” néven ismert jelenség előtt), 6-7 éves korában (az adiposuty rebound időpontja körül) és 8-9 éves korában (a pubertás előtt vagy annak kezdetekor) mérték, a szülőkét pedig akkor, amikor gyermekeik 8-9 évesek voltak. Rebecca J. Moon (University of Southampton, UK) és munkatársai erős kapcsolatot találtak az anyák és lányaik zsírtömege között, és valószínűsítik, hogy ez az anya-lánya elhízás-kapcsolat a kislányok 4 éves korában alakul ki. Fontos lenne tudatosítani a túlsúllyal küszködő anyákban, még a fogantatás előtt, hogy ezek a folyamatok akár a méhen belüli időszakban is elkezdődnek, ezért a korai beavatkozás is elengedhetetlen.

Mivel az anyák és apák 97%-a fehér volt, előfordulhat, hogy az eredmények nem általánosíthatók más populációkra, hangsúlyozzák cikkükben a szerzők.

A Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism folyóiratban március 21-én online közzétett Southampton Women’s Survey prospektív kohorszvizsgálat jelentősége, hogy nem csak a résztvevők BMI-jét, hanem a zsírtömeget is vizsgálták – írja a lap.

Forrás: Orvostovábbképző Szemle Online 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com