Szűréssel megmenthető lenne a daganatos betegek többsége

0

A szakemberek szerint mindenkinek 50 százalékos esélye van arra, hogy életében daganatos betegsége legyen. A tumoros megbetegedések 60 százalékát véglegesen meg tudják gyógyítani, 20 százalékuknál pedig különböző kezelésekkel sikerül meghosszabbítani a betegek életét. Az Európai Unión belül Szlovéniában halnak meg a legtöbben rákos megbetegedésben, Magyarország a negyedik helyen áll a listán Hollandia és Írország mögött – írja a hirklikk.hu nyomán a Pécsi Tudományegyetem. 

Hazánkban minden negyedik ember emiatt hal meg, ami kiugróan rossz adatnak számít. 2022-ben 70 ezren voltak, akiknél rákos megbetegedést diagnosztizáltak. Ezeknek a pácienseknek a többsége megmenthető lenne, ha rendszeresen járnának szűrővizsgálatokra, a legtöbben azonban nem törődnek a megelőzéssel. Ez is közrejátszik abban, hogy az uniós halálozási statisztikákban az utolsók között állunk.

Dr. Mangel László Csaba professzor, a PTE KK Onkoterápiás Intézetének igazgatója szerint a daganatos betegségek kialakulásában 50 százalékban játszik szerepet az életmód: a dohányzás, a sok alkohol, a testmozgás hiánya, valamint az elhanyagolt diabétesz. Az ATV Híradójában elmondta, hogy a férfiaknál a legtöbbször előforduló daganatos betegség a tüdő- és a prosztatarák. Ha ezeket időben észreveszik, akkor még teljes mértékben gyógyíthatóak.

Dr. Szántó Árpád, a PTE KK Urológia Klinikájának igazgatója elengedhetetlennek tartja a rendszeres rákszűrést 40 év felett. Úgy véli, hogy egy alacsony kockázatú, nem metasztatikus esetben közel száz százalékos gyógyulást lehet elérni.

Dr. Szabó András belgyógyász úgy nyilatkozott, hogy sok esetben nagyon megijednek a páciensek a daganat felfedezésétől, bezárkóznak és még az orvosok tanácsaira sem hallgatnak.

Forrás: Pécsi Tudományegyetem

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com