Nagyjából minden hatodik ember meddőségben szenved

0

Drámai jelentést tett közzé a meddőségről az Egészségügyi Világszervezet – írja a Magyar Nemzet. 

A meddőség a férfi vagy női reproduktív rendszer betegsége, amelyet a rendszeres, védekezés nélküli szexuális együttlét 12 hónapos vagy hosszabb ideje utáni sikertelensége határoz meg. A felnőtt lakosság körülbelül 17,5 százaléka, vagyis világszerte nagyjából minden hatodik ember meddőségben szenved – állapítja meg új jelentésében az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

A WHO szerint az eredmények azt mutatják, hogy a rászorulók körében sürgősen növelni kell a megfizethető hozzáférést a jó minőségű termékenységi ellátáshoz. Az új becslések szerint a meddőség előfordulási gyakorisága 17,8 százalék volt a magas jövedelmű országokban és 16,5 százalék az alacsony és közepes jövedelmű országokban. A százalékok közötti alacsony eltérés jól mutatja, hogy a probléma globálisan jelent komoly egészségügyi kihívást.

A jelentés feltár egy fontos igazságot: a meddőség nem tesz különbséget – mondta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója, majd hozzátette, hogy a meddőség világszerte milliókat érint. Javaslata szerint ki kell terjeszteni a termékenységi ellátáshoz való hozzáférést, és biztosítani kell, hogy ez a kérdés többé ne kerüljön háttérbe az egészségügyi kutatásban és szakpolitikában. Emellett biztonságos, hatékony és megfizethető módszerekkel kell segíteni azokat, akik szülővé szeretnének válni.

A probléma nagysága ellenére a meddőség megelőzésére és kezelésére szolgáló megoldások, mint az in vitro megtermékenyítés (IVF) továbbra is alulfinanszírozottak. Sokak számára ezek a kezelések elérhetetlenek a magas költségek, a társadalmi megbélyegzés és a korlátozott elérhetőség miatt.

A WHO által finanszírozott új kutatás alapján felmérték a meddőségi kezelésekkel kapcsolatos költségeket az alacsony és közepes jövedelmű országokban. Az elemzés megállapította, hogy az IVF egyetlen kezeléséért fizetett orvosi költségek gyakran magasabbak voltak az emberek éves bevételénél. Ez a világ népessége döntő részének megfizethetetlen költségeket jelent.

Jelenleg a legtöbb országban a termékenységi kezeléseket nagyrészt saját zsebből finanszírozzák – ami gyakran súlyos pénzügyi költségekkel jár. A legszegényebb országokban élők jövedelmük nagyobb hányadát költik termékenységi ellátásra, mint a gazdagabb országokban élők.  A magas költségek gyakran megakadályozzák az embereket abban, hogy meddőségi kezelésekhez jussanak. Akik pedig igénybe veszik a kezeléseket, azokat nemegyszer elszegényedés fenyeget.

Forrás: Magyar Nemzet

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com