Új amerikai irányelv a helyes vérnyomás mértékéről

0

A 140/90 higanymilliméter (Hgmm) alatti (<140/90) vérnyomásértéket tekint célnak legújabb iránymutatásában az amerikai háziorvosok akadémiája, az AAFP (American Academy of Family Physicians) – írja a MedicalOnline. 

A szervezet a klinikai vizsgálatok áttekintését követően publikálta ajánlását a magas vérnyomásban szenvedő felnőttek megfelelő vérnyomáskezelési gyakorlatáról.

Az irányelv a magas vérnyomásban szenvedőkre vonatkozik, függetlenül attól, hogy van-e szív- és érrendszeri betegségük és a célszintre helyezi a hangsúlyt, nem a konkrét kezelésre. Az AAFP szakemberei azt javasolják, hogy a magas vérnyomásban szenvedő felnőtteket csak a 140/90 célértékig kezeljék, csökkentve ezáltal a halálozási kockázatot. Az ajánlat szerint megfontolandó, hogy a szívinfarktus kockázatának csökkentése érdekében érdemes-e tartani a korábban ajánlott 135/85 Hgmm-nél is alacsonyabb (<135/85) vérnyomáscélértéket, mert az egyértelmű bizonyítékok szerint ez az alacsonyabb vérnyomás a csekély további előnyök mellett nagyobb kockázatokat rejthet magában.

Iránymutatásunk azért fontos, mert több, egymással versengő irányelv létezik, amelyek különböző ajánlásokat tartalmaznak a vérnyomáskezelési célértékekre – hangsúlyozza Sarah Coles, az Arizonai Egyetem Orvosi Főiskolájának docense, az irányelv kidolgozásával foglalkozó testület elnöke.

Forrás: medicalonline.hu 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com