Hogyan terjednek az ellenálló baktériumok?

0

Az antibiotikum-rezisztencia a baktériumok képessége egy vagy több antibiotikum hatásának legyőzésére. Az antibiotikumokkal végzett kezelések következtében emberek és állatok nem válhatnak ellenállóvá, de az általuk hordozott baktériumok igen.

  1. Az állatokat antibiotikumokkal kezelhetik, ezért ellenálló baktériumokat hordozhatnak.
  2. A növények megfertőződhetnek az állati trágyából származó antibiotikum-rezisztens baktériumokkal.
  3. Az ellenálló baktériumok étellel s állatokkal való közvetlen érintkezés útján átterjedhetnek az emberekre.
  4. Az embereknek időnként antibiotikumokat írnak fel fertőzésük kezelésére. A baktériumok azonban természetes alkalmazkodás révén ellenállóvá válhatnak az antibiotikumokkal szemben. Az ellenálló baktériumok ezután átterjedhetnek a kezelt betegről másokra.
  5. Előfordulhat, hogy valaki antibiotikumos kezelést kap a kórházban, és ezután ellenálló baktériumokat hordozhat szervezetében. Ezek szennyeződött kéz vagy tárgyak útján átterjedhetnek más betegekre.
  6. A beteget, aki ellenálló baktériumokat hordoz, végül hazabocsátják, és az ellenálló baktériumokat átterjesztheti másokra.
  7. Azok az utazók, akik kórházba kerülnek egy olyan országban, ahol gyakori az antibiotikum-rezisztencia, hazatérve ellenálló baktériumokat hordozhatnak.
  8. Az utazók, még ha nem is jártak egészségügyi intézményben, akkor is hordozhatnak és behozhatnak az országba az ételekből vagy a környezetből származó ellenálló baktériumokat.

Az eredeti pdf kép letölthető nagyobb méretben, ide kattintva!

Forrás: infekciokontroll.hu

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com