Súlyos sérüléseket is okozhat a népszerű édesség

0

Egyre több országban örvend nagy népszerűségnek a dragon’s breathnek, vagyis „sárkányleheletnek” nevezett nassolnivaló. A folyékony nitrogénba mártott puffasztott gabonagolyócskák azonban komoly panaszokat, egyes esetekben pedig súlyos sérüléseket is okozhatnak – írja a HáziPatika. 

Vírusszerűen terjedtek el a TikTokon azok a videók, amelyeket fiatalok készítettek a dragon’s breathnek, vagyis „sárkányleheletnek” nevezett nassolnivaló elfogyasztásáról. Az utcai árusoknál kapható, folyékony nitrogénban megforgatott, puffasztott gabonagolyócskákat evő gyerekek valóban látványos felvételeket készíthetnek, az édesség elfogyasztásakor ugyanis füstszerű gőzt tudnak kifújni az orrukon és a szájukon. Az indonéz egészségügyi hatóságok azonban óvatosságra intik a gyerekeket és szüleiket, ugyanis a folyékony nitrogén nem játék: az országban például már nagyjából 25 gyerek járt pórul az édesség miatt – számol be a CNN cikke nyomán a lap.

A hivatalos statisztikák szerint több gyereknek okozott már fagyási sérüléseket, illetve erős gyomorfájdalmat a dragon’s breath, néhányan pedig ételmérgezést is kaptak. Két gyerek kórházba is került a tünetei miatt – egyikük egy 4 éves kisfú. 

A folyékony nitrogén ételkészítés közbeni felhasználása egyébként nem illegális. Számos sztárszakács is használja, hogy látványosabban tálalhassák ételeiket a vendégeknek. A színtelen és szagtalan folyékony nitrogént orvosi környezetben és élelmiszerfagyasztáshoz is gyakran használja. Kellő odafigyelés híján azonban veszélyes lehet. „Nemcsak az elfogyasztása lehet veszélyes, hanem már önmagában a nitrogéngőz tartós belélegzése is súlyos légzési nehézségeket okozhat” – figyelmeztetett Maxi Rein Rondonuwu, az új-zélandi egészségügyi minisztérium főigazgatója.

Forrás: hazipatika.com 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com