Sportolás és időskor

0

A sportolás kedvező élettani hatása az idősödés folyamán is nyomon követhető. Az egész testet átfogó jótékony hatáson túl a testmozgás növeli az önbizalmat, és hatékony ellenszere a depressziónak.

A korábban nem sportoló idősek kondíciója jelentősen javítható akár már néhány hónapos edzésprogram során is. Az egészségmegőrzés szempontjából szükséges mozgásmennyiséget mozgásminimumnak nevezzük. Ez legalább heti 5 napon át, legalább 30 percig tartó alacsony vagy közepes intenzitású testmozgást jelent.  Aki ennél kevesebbet mozog, inaktív életvitelt folytat. A 15-85 év közötti magyar felnőttek kevesebb, mint 30%-a végez rendszeresen fizikai aktivitást rendszeresen. Az életkor előrehaladásával ez a szám csökken.

A rendszeres edzés kedvező hatása sokféle:
– 
serkenti az anyagcsere folyamatokat
– csökkenti a magas vérnyomást
– javítja a tüdő kapacitását
– növeli az önbizalmat és az önbecsülést
– hatékony ellenszere a depressziónak

A rendszeres sportoláshoz megfelelő állóképességre van szükség. Az állóképesség a szervezetnek a fáradással szembeni tűrőképességét jelenti. A fizikai aktivitás javítja az állóképességet úgy, hogy az aerob kapacitás életkori csökkenését mérsékli. Az aerob kapacitás a szervezet oxigénfelvevő és szállító kapacitása. Az aerob kapacitás az 50-es és a 70-es életévek között dekádonként 10–15%-kal csökken. Fő korlát nem az izomzat energiatermelésének változása, hanem a tüdő rugalmasságának romlása, vagyis nagyobb a légzési munka igénye.

Sportolni elkezdeni sosem késő. A korábban nem sportoló idősek kondíciója – a szív teljesítőképessége – már hat hónapos edzésprogrammal is jelentősen javítható.

Időseknek ajánlott  sportágak:
– Természetjárás, kirándulás
– Úszás, vízi torna
– Gimnasztika, gerinctorna
– Futás
– Kerékpározás
– Sítúrázás – fiatalkori virtusok nélkül – unokákkal
– Labdajátékok – asztalitenisz, tenisz, tollaslabda, golf.

Forrás: idosgyogyaszat.hu 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com