Miért nem gyógyul a sebem? – Krónikus sebek, elhúzódó sebgyógyulás

0

A 6 hétnél tovább gyógyuló krónikus sebek speciális kezelést igényelnek. A krónikus sebek általában az alsó végtagon alakulnak ki, melynek oka legtöbbször artériás vagy vénás betegség, diabétesz vagy felfekvéses sebek. Gyakori krónikus seb a felfekvéses seb, mely jellemzően a keresztcsont felett alakulhat ki ágyhoz kötött immobilis betegeknél.

Alapvetően fontos a krónikus seb okának feltárása és a bőrgyógyászati, belgyógyászati, sebészeti kivizsgálás. A krónikus sebek rendszeres szakorvosi kontrollja javasolt. A kezeléshez felírt speciális kötszerek pontos alkalmazását szintén egészségügyi szakember segíthet elsajátítani.

Ha a nehezen gyógyuló seb nem fertőzött, és nincs gyulladásban, a rendszeres sebtisztítás, valamint a sebgyógyulást elősegítő szerek alkalmazása akkor is elengedhetetlen. Felületi sebtisztításra fiziológiás sóoldat, esetleg tiszta csapvíz, és minden tisztítás után sebgyógyulást segítő szerek vagy intelligens kötszerek, sebfedők alkalmazása javasolt. A krónikus sebek kezelése akár hónapokig is tarthat, ezért fontos, hogy időnként szakorvos felügyelje.

A modern kötszerek közé soroljuk az intelligens sebfedőket, melyeket a seb állapotának megfelelően kell kiválasztani. Ebben a szakorvos tud segíteni. A jól kiválasztott sebfedő megfelelő mikrokörnyezet biztosításával segíti elő a sebgyógyulás folyamatát. Tehát a sebgyógyulás különböző fázisaiban eltérő sebfedőket javasolt alkalmazni. Egyes sebfedők a sebváladék felszívásában játszanak szerepet, mások a szövettörmelék feloldásában vesznek részt, mások a sarjszövetképződést és a hámosodást segítik.

Bár az intelligens sebfedők vény nélkül megvásárolhatók, mégis érdemes a használatukról szakorvossal, vagy sebkötözésben jártas egészségügyi szakemberrel konzultálni. Csak a megfelelően kiválasztott sebfedő tudja hatékonyan elősegíteni a gyógyulást. Intelligens kötszert a szakorvos felírhatja a kötszerfelírás szabályai szerint, társadalombiztosítási támogatással.

Forrás: Magyar Dermatológiai Társulat 

 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com