Gerincdaganat: ritka, de létezik

0

A rákos betegségek mindegyike egyedi jellemzőkkel rendelkezik, illetve a betegek egészségi állapota, kórtörténete eltérő, ezért minden eset különleges. A gerincdaganatok ellátása is speciális szaktudást igényel, ezeknek a tumoroknak a sajátosságairól, tüneteiről, kezelési és megelőzési lehetőségeiről kérdezte Dr. Szövérfi Zsolt PhD gerincsebészt az Országos Gerincgyógyászati Központ. 

Mennyire gyakoriak a gerincet alkotó sejtekből és szövetekből kiinduló daganatos elváltozások?

Azok a gerincdaganatok, amelyek másodlagosan alakulnak ki valamilyen másik tumor áttéteként egyáltalán nem ritkák (gerinc metasztázisok). Ezeknek az előfordulási gyakorisága sajnos egyre nagyobb, mivel általánosságban egyre több a daganatos megbetegedés. Ezzel szemben igen ritkák az olyan gerincdaganatok, amelyek nem valamilyen másik szervről terjednek át, hanem eredendően a gerinc alkotóelemeiből alakulnak ki. Magyarországon évente 20-30 ilyen új esetet diagnosztizálnak.

Hogyan alakul ki a daganatos megbetegedés?

A különböző szöveteinket alkotó sejtek osztódási képességét egy finom molekuláris szintű biológiai szabályozó rendszer határozza meg. Ha ez meghibásodik, akkor kóros sejtburjánzás indulhat el. Az evolúció számos szabályozási és biztosítási pontot alakított ki, de olykor egy-egy sejtnek sikerül ennek ellenére is korlátlanul tovább osztódni, és ezáltal daganatos betegséget okozni.

Mitől válik rosszindulatúvá egy daganat?

Egy jóindulatú daganat általában lassan növekszik, jól körülhatárolt, nem tör a szomszédos szervekbe, eltávolítást követően ritkán újul ki és nem képez áttétet. Ezzel ellentétben a rosszindulatú daganatok gyorsan növekednek, nincsenek jól elkülöníthető határaik, eltávolítást követően kiújulhatnak és áttéteket képezhetnek. Ebből következik, hogy gyógyításuk sokkal összetettebb és nehezebb.

Milyen tünetei vannak a gerincdaganatoknak?

Sajnos nincsenek olyan jellemző tünetei a gerincen kialakuló tumoroknak, melyek egyértelműen daganatos megbetegedésre utalnának. Ezért fontos megfelelő képalkotó diagnosztikai eszköz segítségével megvizsgálni az érintett területet, ha bármilyen szokatlan panasz tapasztalható, ami kezelések mellett sem javul hat héten belül. A leggyakrabban az érintett gerincszakasznál jelenik meg fájdalom, ami akár ki is sugározhat más területekre, például a végtagokba. Ezt akár neurológiai tünetek is kísérhetik, melyek egyaránt mutatkozhatnak érző és mozgató formában (zsibbadás, gyengülés, ügyetlenség érzés, járásbizonytalanság, széklet- és vizelettartási nehézség stb.). Ennek hátterében a gerincvelőt vagy a belőle kilépő idegeket érő nyomás áll, amit a daganat növekedése okoz. Továbbá az érintett csigolyák törése esetén gerincdeformitást (a gerinc normális görbületei megváltoznak), instabilitást (a csigolyák egymáshoz képest elmozdulnak) is előidézhet a tumor. (…)

Mi a különbség a primer és a metasztatikus gerincdaganatok kezelési stratégiája között?

A két daganattípus ellátási folyamata teljesen különböző. A primer gerincdaganatoknál a cél a daganat teljes, ép szélekkel történő eltávolítása. Ez komplex műtéttechnikát és korházi körülményeket kíván, ezért az ilyen páciensek ellátása csak megfelelő centrumkorházban lehetséges. Jelenleg Magyarországon csak az Országos Gerincgyógyászati Központ képes ezen betegcsoportot a legmagasabb szakmai színvonalon ellátni.

Ezzel szemben a gerinc metasztázisok ellátása nem a műtéti technikában jelent kihívást, hanem a teljes betegút menedzselésében, ugyanis a sebészi ellátás ennek csak egy szűk szeletét képezi, vagyis a gerinc stabilitásának visszaállítását, az idegi elem nyomás alól történő felszabadítását és a tumor méretének csökkentését.  Ugyanakkor a páciens ellátása itt nem fejeződik be, komplex kemo- és radioterápiás protokollok segítenek a túlélésben és az életminőség növelésében.

Milyen kiegészítő kezelési lehetőségek elérhetőek?

A sebészi terápia hatékonysága számos technikával fokozható, de ez nagyban függ a daganat típusától. Sok esetben műtét előtt alkalmazhatóak a kemo- és radioterápiás protokollok, aminek segítségével a daganat mérete csökken, így könnyebben eltávolítható. Más esetben műtét után szükséges kemo- és sugárterápia alkalmazása ahhoz, hogy a teljes szervezetet éríntő daganatos betegséget kordában lehessen tartani.  A tudomány fejlődése miatt szerencsére számos újabb és újabb kezelési lehetőség színesíti a kezelési repertoárt.

Forrás: Országos Gerincgyógyászati Központ 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com