A koraszülöttekről a Kossuth Rádióban

0

A koraszülöttek november 17-ei világnapja kapcsán róluk szólt a Kossuth Rádió „Felfedező az egészségről” című műsora november 29-én – számol be a PTE. 

A csecsemőhalálozás legnagyobb részét a koraszülöttek teszik ki. Szerencsére az utóbbi években Magyarországon ez az arány négy ezrelék alá süllyedt. A szakemberek azon igyekeznek, hogy a nagyon korán született babákért is mindent megtegyenek, amiben nagy segítséget jelentenek a non-invazív eljárások, azaz ha nem muszáj, nem teszik őket lélegeztetőgépre, hanem légzéstámogatással próbálják megerősíteni a tüdejüket, és egyre inkább bevonják a szülőket is a gondozásba. A Pécsi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának 32 férőhelyes, intenzív koraszülött osztályán jelenleg 28 baba fekszik. Ez a nagy létszám állandónak mondható, hisz itt kezelik a Dél-Dunántúl összes koraszülöttjét. Az osztályon a szakorvosok és a csecsemőápolók mellett gyógytornászok és szükség esetén pszichológus is segíti a munkát.

A műsorban az édesanyák, édesapák mellett megszólal dr. Funke Simone egyetemi docens, gyermekgyógyász, neonatológus, a Pécsi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján a Neonatológia Tanszék vezetője, Mesz Erika csecsemőápoló, Lázár Márk gyógytornász, valamint László Virág zenepedagógus is, aki önkéntesként énekel a babáknak és szüleiknek a „Te hangodat ismerem” program keretében.

A műsor itt hallgatható vissza:

mediaklikk.hu

Forrás: PTE

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com