A 2-es típusú cukorbetegség felismerése, tünetei

0

A 2-es típusú cukorbetegség kockázati tényezői, felismerése, tünetei, panaszok. 

Mik a betegség kockázati tényezői?

• Valamelyik vagy mindkét szülő vagy közeli rokon cukorbetegsége fokozza a betegség kialakulásának esélyét. Ebben a helyzetben már a túlsúly is rizikófaktornak számít.
• A hasi típusú elhízás és a mozgásszegény életmód egyértelműen fokozott kockázatot jelent. Az elhízás járványszerű terjedésével és egyre fiatalabb korban való jelentkezésével a cukorbetegség már fiatal felnőttkorban kialakulhat.
• Terhességi cukorbetegség megjelenése a későbbiekben fellépő 2-es típusú cukorbetegség esélyét nagyban megnöveli.
• A mindennapok stresszes életmódja is provokáló tényező lehet.
• Egyes gyógyszerek vércukoremelő hatásuk következtében a cukorbetegség megjelenését, kialakulását gyorsíthatják. A betegség diagnózisa tünetek, illetve szűrővizsgálatok hiányában éveket késhet.
• Magas vérnyomás, kóros vérzsírértékek, magas húgysavszint, köszvény esetén nagy valószínűséggel a cukorbetegség is jelentkezik.

Hogyan állapítható meg a cukorbetegség?

Rutin szűrővizsgálat során laboratóriumban éhgyomorra mért (éhomi) 7,0 mmol/l fölötti vércukorérték, illetve étkezés után mért 11,0 mmol/l feletti érték esetén alapos a gyanú arra, hogy ön cukorbeteg. Amennyiben az ismételt vérvétel eredménye ezen értékek valamelyikét mutatja, akkor kimondható a cukorbetegség diagnózisa. Fontos tudni, hogy bár a jelenleg rendelkezésre álló vércukormérők mérési pontossága igen jó, a betegség diagnózisára nem használhatók. Erre kizárólag laboratóriumban elvégzett vizsgálat alkalmazható.

Milyen tünetek, panaszok utalhatnak cukorbetegségre?

2-es típusú cukorbetegség esetén a szervezet vagy nem termel elegendő mennyiségű inzulint, vagy a megtermelt inzulin hatása nem megfelelő, ezért a sejtekbe nem tud belépni a glukóz. Annak ellenére hogy a vér cukorszintje magas, a sejtek glukózellátása zavart szenved. Ennek következménye a változatlan étvágy melletti fogyás. Az általános gyengeség, fáradtság igen nagyfokú lehet. A magas vércukorszint következtében a vizeletben cukor jelenik meg. Ez gyakori, nagy mennyiségű vizelet ürítését eredményezi, ami főleg éjszaka, de nappal is panaszokat okozhat. A cukortartalmú vizelet hajlamosít húgyúti, nőgyógyászati fertőzésekre.

A látásélesség megváltozik, hirtelen romlik a távollátás, és az is előfordulhat, hogy nem tud az eddigi szemüvegével olvasni. Belső feszültség, ok nélküli idegeskedés, akár zaklatott viselkedés is felléphet. A fertőzésekre való hajlam nő. Gyakoriak a nehezen gyógyuló légúti, húgyúti és bőrfertőzések. A végtagokon, főleg a lábfejen égő, bizsergő, zsibbadó érzés jelentkezhet.

Forrás: Magyar Diabetes Társaság

 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com