Az Európai Emlődiagnosztikai Társaság extrém denz emlőjű nők emlőrákszűrésére vonatkozó ajánlásai

0

A sűrű, más néven denz emlőszövet esetében a mirigyállomány között igen sok a kötőszövet. Ebben az emlőtípusban akár duplájára, extrém denz szövet esetén 4-6-szorosára emelkedhet az emlőrák előfordulásának gyakorisága.

Az Európai Emlődiagnosztikai Társaság (EUSOBI) extrém denz emlőjű nők emlőrákszűrésére vonatkozó ajánlásai

Az emlődenzitás az emlőrák kialakulásának független kockázati tényezője, emellett csökkenti a mammográfiás szűrés érzékenységét. Következésképpen az extrém denz emlőjű nőknél fokozott az emlőrák késői diagnózisának kockázata. Ennélfogva ezen nők számára nem jelentenek kellő ellátást a jelenlegi mammográfiai szűrőprogramok.

A kontrasztanyagos emlő-MRI-vizsgálatról mint az extrém denz emlőjű nőkben alkalmazott szűrési módszerről beszámoló friss vizsgálatok eredményei meggyőző bizonyítékot szolgáltatnak arra vonatkozóan, hogy ezzel a megközelítéssel ezeknél a nőknél jelentős csökkenés érhető el az emlőrák mortalitásában, emellett költséghatékony is.

Mivel most már létezik járható útja az emlőrákszűrés javításának, az Európai Emlődiagnosztikai Társaság (EUSOBI) javasolja, hogy a nők kapjanak tájékoztatást emlőjük denzitásáról. Az EUSOBI ezért minden mammográfiás szűrést kínáló szolgáltatót felszólít arra, hogy osszák meg a szűrésen részt vevő nőkkel a denzitásra vonatkozó információkat. A rendelkezésre álló bizonyítékok alapján az EUSOBI immár a szűrővizsgálati célú emlő-MRI-vizsgálat 2–4 évenkénti felkínálását javasolja az 50 és 70 év közötti, extrém denz emlőjű nők számára.

Az EUSOBI elismeri, hogy jelenleg nem lehetséges azonnal és minden esetben felkínálni az emlő MRI-vizsgálatát, továbbá hangsúlyozza, hogy még kidolgozásra várnak a minőségbiztosítási eljárások, de ugyanakkor sürgeti a radiológiai társaságokat és a döntéshozókat, hogy mielőbb cselekedjenek ez ügyben.

Mivel az egyes nők elvárásai és értékrendje különbözik, a szűrés során szem előtt kell tartani a közös döntéshozatal elveit. Mindenekelőtt tájékoztatást kell nyújtani a nőknek a mammográfia és az MRI-alapú szűrés előnyeivel és kockázataival kapcsolatban, hogy képesek legyenek megalapozott döntést hozni az általuk előnyben részesített szűrési módszert illetően.

Forrás: Magyar Radiológusok Társasága

 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com