A gyógy- és ásványvizek alkotórészeinek hatásai a szervezetünk működésére

0

Gyógyvizet csak orvosi felügyelet mellett szabad tartósan vagy rendszeresen fogyasztani! Ivókúra esetén az ásványi anyagokban gazdag magyar vizek kíméletesen szabályozzák a gyomor, a belek, a vese és a máj működését. Az ivókúra hatásos kezelési módja a gyomorbántalmaknak és más bélproblémáknak is.

A gyógy- és ásványvizeinkben található különböző alkotórészek hatásai a szervezetünk működésére:

Nátrium: részt vesz vízháztartásunk szabályozásában. Fontos szerepet játszik vérnyomásunk szabályozásában és egyes enzimek aktiválásában. Hiánya gyengeséget, émelygést, izomgörcsöt, ájulást okozhat.
Napi szükséglet: 1-2 gramm.

Klór: gyomrunkban a hidrogénnel együtt alkotja a gyomorsavat, jótékonyan hat emésztésünkre. A konyhasóval általában elég jut belőle szervezetünkbe, pluszbevitelre nincs szükség!± Kálium: szabályozza vízháztartásunkat, fontos izmaink, szívünk és idegeink számára. Hiánya esetén izomgyengeség, görcsök, vérnyomáscsökkenés, keringési rendellenesség fordulhat elő.
Napi szükséglet: 2-3 gramm.

Kalcium: a csontok és a fogak fontos építőeleme, hiánya csontritkulást, jelentős hiánya izomgörcsöket okozhat.
Napi szükséglet: 1 gramm.

Foszfor: szintén a csontok és a fogak építőeleme. Fontos a fehérje-, a zsír- és a szénhidrát-anyagcserében, az energia tárolásában.
Napi szükséglet: 600-900 milligramm. Hiányával általában nem kell számolnunk.

Magnézium: „antistressz-ásványnak” is nevezhetjük, támogatja idegrendszerünket. A fehérje- és szénhidrát-anyagcsere fontos eleme, szükséges izmaink működéséhez. Hiánya esetén ingerlékenység, álmatlanság, koncentrációs ehézségek, izomgörcs, fejfájás alakulhat ki.
Napi szükséglet: 300-350 milligramm, terhesség és szoptatás idején 450 mg.

Vas: fő feladata az oxigén-, a szén-dioxid- és az elektronszállítás. A vörösvérfesték és a hemoglobin képződésében játszik fontos szerepet. Hiánya vérszegénységet, gyengeséget, sápadtságot, nyelési problémákat okozhat.
Napi szükséglet: nőknél 15-18, férfiaknál 12 milligramm.

Cink: számos enzim és az inzulin alkotórésze. Részt vesz a fehérje-, a zsír- és a szénhidrát-anyagcserében. Szerepe van a sebgyógyulásban, acélozza-erősíti immunrendszerünket. Hiánya a fentiek működési zavarát okozza, valamint az étvágy és az ízlelési érzék csökkenéséhez vezethet.
Napi szükséglet: 15 milligramm.

Mangán: részt vesz a fehérje-, a zsír- és a szénhidrát-anyagcserében, valamint a csontok és a kötőszövet felépítésében. Hiánya fogyást, különböző bőrirritációkat, hányingert, a hajszín megváltozását okozhatja.
Napi szükséglet: 3,5 milligramm.

Jód: a pajzsmirigyhormonok termelődése szempontjából fontos mikroelem, szükséges a pajzsmirigy egészséges működéséhez. Nélkülözhetetlen a magzat méhen belüli fejlődéséhez. Hiánya golyvához vezet.
Napi szükséglet: 150 mikrogramm.

Fluor: csontozatunk és fogaink építőeleme. Hiánya megkönnyíti a fogszuvasodás kialakulását. Különösen a terhes és szoptatós anyák, valamint a kisgyermekek fluoridszükségletének kielégítésére kell ügyelni, ugyanakkor túladagolása veszélyes.
Napi szükséglet: 2,5 milligramm.

Forrás: Magyar Balneológiai Egyesület

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com