Világszínvonalú eljárással szüntettek meg súlyosan meszes koszorúér-szűkületet Debrecenben

0
A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikáján elvégezték az első két orbitális atherectomiát súlyosan meszes koszorúér szűkületben. Az eljárással hatékonyan eltávolítható a koszorúérben kialakult kemény meszes lerakódás, a szűkület sikeresen tágítható és stentelhető. A módszer Magyarországon még újdonságnak számít.

A durván kemény, meszes plakkok kezelésében a rotabláció és az ultrahangos ballon mellett már az orbitális atherectomia is elérhető Magyarországon. A világon néhány éve használt eljárást hazánkban a közelmúltban alkalmazták először, többek között a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikáján. Az eszközzel nagyobb mennyiségű kemény, meszes plakk távolítható el a beszűkült koszorúérből.

Az egyik legnehezebben kezelhető koszorúér-szűkület a meszes szűkület, ahol már a röntgenen látszik az elmeszesedett, nagyon kemény plakk. Ha nem távolítjuk el a kemény meszet, az eret nem tudjuk kitágítani, hiszen sem a ballon, sem stent nem fog kinyílni. Ezzel az eszközzel nagyon hatékonyan, szinte teljesen el tudjuk távolítani a meszet, és azt követően sikeres tágítást tudunk végezni – ismertette Szűk Tibor adjunktus, a DE Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinika szakorvosa.

A Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikán eddig két betegnél alkalmazták az eljárást. Mindkét esetben tökéletes eredményt értek el, a mész nagy részét eltávolították, a betegeknél nem alakult ki semmilyen szövődmény, és stentek beültetésével tágították az eret. A beavatkozásokat Szűk Tibor, illetve Győry Ferenc, a klinika szakorvosai végezték.

Forrás: Debreceni Egyetem

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com