Téves a depresszió szerotonin-elmélete

0

Habár évtizedek óta próbálják a depressziót az agyi biokémia rendellenességeivel, ezen belül az ingerületátvivő molekulák és különösen a szerotonin csökkent szintjével magyarázni, és az antidepresszáns gyógyszerek használata is ezen az elképzelésen alapul, ma már bizonyos, hogy téves a depresszió szerotonin-elmélete – olvasható a Magyar Pszichiátriai Társaság cikke az elitmed.hu-n. 

A csökkent szerotonin-szint és a depresszió közötti kapcsolatot először az 1960-as években vetették fel, és az elmélet széles publicitást kapott az 1990-es évektől kezdve, amikor is a gyógyszergyártók elkezdték árulni a szelektív szerotonin visszavétel-gátlókat (SSRI). Habár a szerotonin-elméletet a közelmúltban többen megkérdőjelezték, az továbbra is befolyásos maradt, a tankönyvek támogatólag írnak róla, és számos kutatást alapoznak rá napjainkban is. A felmérések szerint a lakosság 80%-a úgy képzeli, hogy tudományosan bizonyított tény, hogy a depressziót kémiai egyensúlyzavar okozza, és a körzeti orvosok zöme is készpénznek veszi a depresszió szerotonin-elméletét. Bár az elmélet igen befolyásos, eddig nem készült olyan átfogó tanulmány, ami összefoglalta volna a témához kapcsolódó összes releváns bizonyítékot.

A Molecular Psyhiatry folyóiratban megjelent közlemény szerzői ezért átfogó áttekintésben (umbrella review) néztek utána valamennyi fellelhető bizonyítéknak, és értékelték az általuk felhasznált szisztematikus áttekintések és metaanalízisek minőségét is (az átfogó áttekintések a kutatási kérdés szempontjából releváns, meglévő szisztematikus áttekintéseket és metaanalíziseket vizsgálják, és a rendelkezésre álló bizonyítékok szintézisének egyik legmagasabb szintjét képviselik). A téma teljes körű lefedése érdekében egy nagy esetszámú genetikai vizsgálatot is bevontak az értékelésbe.

Összefoglalójukban a kutatók megállapítják: nincs arra bizonyíték, hogy a depresszió összefüggne az alacsony szerotonin-szinttel vagy -aktivitással. Az ennek ellenére elterjedt hiedelem, miszerint kémiai egyensúlyzavar áll a depresszió hátterében, káros irányba befolyásolja, ahogy az emberek saját hangulati életükről gondolkodnak, és megakadályozza, hogy valódi, pszichoterápiás segítséget vegyenek igénybe. A szerotonin-hipotézis befolyásolja az antidepresszánst szedők azzal kapcsolatos döntését is, hogy abbahagyják-e a gyógyszeres kezelést (attól félnek, hogy ha abbahagyják, még jobban felborul a szerotonin-egyensúlyuk), ami akár élethosszig tartó gyógyszerfüggőséghez és káros mellékhatásokhoz (testsúlygyarapodás, elszürkült érzelmi élet, szexuális problémák stb.) vezethet.

Forrás: Magyar Pszichiátriai Társaság

 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com