Szenior Akadémia: a szorongásos zavarokról

0

A Szenior Akadémia 2022-es őszi online szemeszterének második alkalmán dr. Szekeres György, a Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika docense járta körül a szorongásos zavarokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, tendenciákat és terápiás lehetőségeket. Előadásában beszélt egyebek mellett a szorongásos zavarok elterjedtségéről, más testi és mentális betegségekkel való összefüggéséről, a COVID-járvány okozta szorongásról, illetve bemutatta a kezelési lehetőségeket is.

Az osztályvezető kiemelte, hogy míg a pánikbetegség a népesség 2-4 százalékánál fordul elő, a pánikroham majdnem minden harmadik ember életében megjelenik legalább egyszer. Hozzátette, hogy a nyugati társadalmakban becslések szerint a népesség 16 százalékát érinti valamilyen szorongásos zavar, ráadásul a nagy többség nem diagnosztizált, így az adekvát terápia sem érhető el számukra.

Beszélt arról is, hogy a szorongásos zavarok sok esetben más testi és mentális betegségekkel is összefüggnek, például a magas vérnyomással, cukorbetegséggel vagy a depresszióval és egyéb mentális zavarokkal. Kiemelte, hogy a COVID-járvány alatt a pszichiátriai ellátási lehetőségek is szűkültek, és a szorongáshoz vezető stresszfaktorok is felerősödtek.

Forrás: Semmelweis Egyetem / YouTube

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com