Kutatás indul a hajléktalan emberek mentális egészségével kapcsolatban

0

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egészségügyi Kutatási Programja

Legalább 500 hajléktalan ember bevonását tervezik több mint 20 szociális munkás segítségével a mentális egészséget vizsgáló kérdőíves felmérésbe, amelynek első lépése a kérdezőbiztosok képzése volt. A kutatásba mind a szállókon, mind az utcán élő hajléktalan embereket bevonják október végéig. A kutatás széles körű szakmai együttműködés keretében jött létre.

A hajléktalan emberek mentális és addiktológiai problémái régóta ismertek, ugyanakkor kevés pontos adat áll rendelkezésre annak mértékéről. Ezért döntött úgy a Szeretetszolgálat, hogy keresztmetszeti vizsgálatban méri fel egyes pszichiátriai betegségek előfordulási gyakoriságát, a gondozási utakat és az életminőségre gyakorolt hatást. A jelentős részvétellel tervezett kutatásba mind a szállókon, mind az utcán élő hajléktalan embereket bevonják.

– Nem titkolt célunk, hogy standardizált kérdőíves szűrések mellett átfogó képet szerezzünk a pszichiátriai betegséggel élők ellátórendszeri hozzáférési nehézségeiről, és felmérjük az online telepszichiátriai gondozással kapcsolatos attitűdjüket, véleményüket. Bízunk benne, hogy az eredmények alapján jobb és hatékonyabb ellátást tudunk biztosítani a hozzánk fordulóknak – hangsúlyozta Dr. Békási Sándor, a kutatás vezetője.

A Szeretetszolgálat saját és partnerintézményeinek kollégái mellett az Egészségügyi Centrum, a DocRoom program, a Budapesti Szociális Szakmatámogatási Hálózat (BUSZSZH) és a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikájának munkatársai vesznek részt a programban.

Forrás: docroom.hu

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com