Hogyan függ össze a táplálékhoz adott só és a halálozás?

0

A sófogyasztás biológiai szükséglet, az élettani folyamatok elválaszthatatlan része, viszont a túlzott sóbevitel magas vérnyomást okoz. A magas vérnyomás emeli a kardiovaszkuláris megbetegedések számát és az ebből származó morbiditást. A túlzott sóbevitel évente kb. 5 millió halálért felelős világszerte. A sóbevitel csökkentésére irányuló erőfeszítéseket megnehezíti, hogy nem ismert: a feldolgozott élelmiszerekben mennyi az „elrejtett” só – olvasható az otszonline.hu-n. 

A 2019-ben kiadott Global Burden of Diseases, Injuries, and Risk Factors Study-ban összegyűjtött 87 kockázati faktor közül világszinten a magas vérnyomás vezeti a sort. A sóbevitel korlátozása csökkentheti a magas vérnyomás kedvezőtlen hatásait, de továbbra sem tudjuk, hogyan függ össze a táplálékhoz adott só és a halálozás, illetve, hogy a sóbevitel korlátozása mennyire befolyásolja az emberek egészségi állapotát?

Mivel a táplálékkal bevitt nátrium mennyisége a kardiovaszkuláris betegségek és a korai halálozás kockázati faktora, a magas nátriumbevitel megrövidíti az élettartamot. Ezt a hipotézist kísérelték meg bizonyítani egy a nátriumbevitel és a várható élettartam összefüggését vizsgáló, 181 országra kiterjedő tanulmányban. A nátriumbevitel egyenes arányban áll a várható élettartammal, és a fejlett országokban fordítottan arányos a bármilyen okból bekövetkező halálozással. A várható élettartam, a mortalitás és a nátriumbevitel kapcsolatáról tudományos viták folynak, melyekhez viszont – a bizonytalanságok tisztázására – egyenes arányú, J-alakú, vagy fordított arányú összefüggések összetett adataira van szükség.

A 501.379 résztvevő (UK Biobankból származó) adatait tartalmazó prospektív vizsgálatban a kutatók kimutatták, hogy a táplálékhoz nagyobb gyakorisággal adott só – a diétától, az életmódtól, a résztvevő szociális-gazdasági helyzetétől és fennálló betegségeitől függetlenül – szignifikánsan növeli a korai halálozás- és a rövidebb várható élettartam kockázatát. A pozitív összefüggés magas kálium-tartalmú táplálékok (zöldségek, gyümölcsök) fogyasztásával enyhíthető.

A kutatók az alábbiakat figyelték meg:

  • A valamilyen okkal összefüggő (cause-specific) idő előtti halálozás kérdésében kimutatták, hogy a táplálékhoz adott nagyobb mennyiségű só szignifikánsan növeli a kardiovaszkuláris betegségekből és a daganatokból származó mortalitást (P-trend <0,001 mindkét mutatónál).
  • Sónak a táplálékhoz való rendszeres hozzáadásához rövidebb várható élettartam társul: az 50 éves korban végzett mérésnél nőknél 1,50 (95%CI 0,72-2,30), férfiaknál 2,28 (95%CI 1,66-2,90) évvel rövidül meg az élettartam azokhoz képest, akik soha nem, vagy csak ritkán adtak sót a táplálékhoz.

Az étel étkezés közben történő megsózása a „nyugati diéta” során az összes sóbevitel 6%-20%-át képezi. Ráadásul az asztali só 97%-99%-ban nátrium-kloridból áll, és ezért nincs mód jelentősebb mennyiségű egyéb diétás faktor (pl. kálium) bevitelére. Így közvetlen összefüggés mutatható ki a nátrium bevitel és a mortalitás között. 2010-ben becslések szerint 1,65 millió kardiovaszkuláris halál következett be világszerte a napi 2,0 grammnál több nátrium-fogyasztás miatt.

Teljes tartalom 

Forrás: Orvostovábbképző Szemle Online

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com