A súlyos csontritkulásban szenvedő nők 65 százaléka nem kapja meg a szükséges kezelést Magyarországon

0

Magyarországon minden ötödik 50 év feletti nőnek van csontritkulása (osteoporosis), azonban 65 százalékuk nem kapja meg a szükséges terápiát – derül ki az International Osteoporosis Foundation (IOF) legújabb jelentéséből.

Az IOF 29 európai ország hivatalos egészségügyi adatai alapján készítette el a SCOPE ’21-jelentését. A 2019-es adatok elemzése szerint Magyarországon 559 ezer ember szenved csontritkulásban.

A leginkább veszélyeztetettek az idős emberek és a menopauzán átesett nők, ugyanis egyértelmű összefüggés van az ösztrogénszint csökkenése és a csonttömegvesztés között. Ugyanakkor a férfi betegek száma sem elhanyagolható: Magyarországon ők adják az összes érinett közel 18 százalékát – olvasható a jelentésben, amelyet a Magyar Osteológiai és Osteoarthrológiai Társaság (MOOT) juttatott el az MTI-hez csütörtökön.

Kiemelik: a csontritkulásos betegeknél már az állóhelyzetből történő elesés vagy a bevásárlás cipelése is csonttörést okozhat. A legsúlyosabb következmények közé tartozik a csigolya-, a combnyak- vagy a csípőtörés, amely tartós mozgáskorlátozottsághoz, vagy akár a várható élettartam csökkenéséhez is vezethet. A kutatás szerint 2019-ben 86 ezer csontritkuláshoz köthető törés történt Magyarországon.

A SCOPE ’21 megállapítása szerint Magyarországon a legnagyobb hiányosság, hogy a súlyos csontritkulásban szenvedő nők 65 százaléka nem kap kezelést, ami óriási visszalépés a 2010-ben mért 28 százalékos arányhoz képest, holott a csontritkulás napjainkban már korai stádiumban felismerhető és hatékonyan kezelhető. Ehhez Magyarországon az egészségügyi háttér biztosított, a szükséges vizsgálatokat a társadalombiztosítás támogatja, a terápiás protokoll pedig Európában az egyik leghaladóbb – írják.

A közlemény idézi Takács Istvánt, a MOOT, az IOF magyarországi tagszervezetének elnökét, aki a hosszú távú megoldást az orvosok és a páciensek egyidejű tájékoztatásában látja. Ennek érdekében a társaság a SCOPE ’21 eredményei alapján, október 20-án, az osteoporosis világnapon széleskörű tájékoztató kampány indít a sajtóban, a közösségi médiában és a szakmai csatornákon.

Csontsűrűségmérésre beutalót több szakorvos is adhat, például belgyógyász, endokrinológus, reumatológus, traumatológus, ortopéd orvos vagy nőgyógyász. A menopauzán átesett nőknek érdemes az esedékes nőgyógyászati vizsgálat során kérni a beutalót, míg azok, akik már egyszer elszenvedtek kistraumás törést, mindenképpen konzultáljanak orvosukkal a kezelés lehetőségéről a további törések megelőzése érdekében – hívják fel a figyelmet.

Forrás: MTI

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com