A kutyák simogatása fokozhatja a kognitív és érzelmi aktivitást az agyban

0

A Qubit cikkében a Baseli Egyetem kutatói arról számoltak be, hogy a kutyák látványa, érintése és simogatása egyre növekvő mértékben növeli az emberi agy prefrontális kérgének aktivitását – ez a homloklebenyben található régió felel többek között a személyiség kialakulásáért, a társas viselkedésért vagy az érzelmek irányításáért. 

A PLOS One folyóiratban közölt eredmények szerint a kutyasimogatás felvillanyozó hatása azután is fennmarad egy ideig, ha a kutyák már nincsenek az ember közelében. Mivel a kutyákkal való interakcióról már kiderítették, hogy segít megbirkózni a stresszel vagy a depresszióval, a kutatók szerint a hozzájuk kapcsolódó agyi aktivitás jobb megértése révén még hatékonyabb állatasszisztált terápiákat tudnak kidolgozni a szakemberek.

Az eredmények szerint a prefrontális kéreg aktivitása jelentősen nagyobb volt a kutyával való interakciók során, és ahogy nőtt az egyes feladatok interaktivitása, úgy nőtt egyre jobban az agyi aktivitás is.

A kutatás tehát újabb bizonyítéka annak, hogy az állatokkal, de főként kutyákkal való terápiás célú interakciók fokozhatják az a kognitív és érzelmi aktivitást az agyban.

Forrás: Qubit

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com