Mikor és hányszor ellenőrizze vércukorszintjét?

0

A vércukorszint ellenőrzése általában egyéni mérlegelést igényel: függ a kezelés típusától, az anyagcsere helyzettől és az életkörülményektől. Fontos, hogy ne csak éhgyomorra történjenek mérések, hanem étkezés után, illetve bizonyos esetekben lefekvés előtt és éjszaka is. A szakemberek általánosságban az alábbi módot és gyakoriságot javasolják. 

• Amennyiben Ön még nem áll inzulinkezelés alatt, akkor hetente lehetőleg különböző napon mérjen főétkezés előtt és utána másfél órával. (pl. hétfőn reggeli előtt és után, szerdán ebéd előtt és után, pénteken vacsora előtt és után).

• Amennyiben Ön nappal tablettát szed és emellé lefekvés előtt 1x ad inzulint, akkor az inzulinadag (dózis) beállításának időszakában elsősorban éhomi vércukorméréseket végezzen. Amikor elérte a megfelelő éhomi célértéket (5-7 mmol/l-t), akkor az 1. pont szerint végezze az önellenőrzést, kiegészítve 1-1 lefekvés előtti és éjszaka 02-03 h közötti méréssel.

• Amennyiben Ön napi 2x ad inzulint, reggeli és vacsora előtt, akkor mindennap javasolt egy páros mérést elvégeznie: egyik nap reggeli előtt és után, 2. nap ebéd előtt és után, 3. nap vacsora előtt és után, kiegészítve 1-1 lefekvés előtti és éjszaka 2-3 óra közötti méréssel.

• Amennyiben Ön naponta 3x ad gyorshatású és 1x hosszú hatású inzulint, akkor ideális esetben indokolt mérni minden inzulinadás előtt és valamelyik főétkezés után másfél órával, kiegészítve havi 1-2 éjszakai méréssel. Rosszullétek esetén vagy rendkívüli élethelyzetekben a fentieknél gyakrabban ellenőrizze vércukorszintjét. Fontos, hogy az eredményeket a kezelési naplóban rögzítse, és mindig vigye magával! Ezzel nagymértékben megkönnyíti és gyorsítja az adatok áttekintését és a terápiás döntések meghozatalát. Bizonyos vércukormérő készülékeknél lehetőség van a mérési adatok számítógépre való letöltésére is.

Az ön számára elérendő vércukor célértéket kezelőorvosa határozza meg!

Forrás: Magyar Diabetes Társaság

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com