A genetikusan öröklődő daganatokról a Kossuth Rádióban

0

Bizonyos daganattípusok esetén ma már meghatározható az, hogy milyen örökletes, genetikai eltérés van a hátterükben. Ez az eltérés nem pusztán a daganatszövetben van jelen, hanem az egész szervezetben. Jelen feltételezések szerint nagyjából tíz százalékra teszik az örökletes daganatok arányát, ám ez a szám a jövőben feltehetően emelkedni fog, mivel számos kutatás zajlik a genetikai faktorok feltérképezéséről.

Az onkogenetika a genetikának egy nagyon gyorsan fejlődő, viszonylag fiatal ága, ami segíti a betegek hozzátartozóinak időbeni kiszűrését, gondozását, ha a beteg hozzájárul a genetikai vizsgálathoz. A Pécsi Tudományegyetem Orvosi Genetikai Intézetében 2019 óta végeznek onkogenetikai vizsgálatokat, és bár a pandémia miatt egy ideig szünetelt a rendelésük, ám így is több mint 400 betegnél és hozzátartozónál derítették ki, hogy van-e a daganatuknak genetikai eredete.

A műsorban megszólal két olyan hölgy, akiknél javasolták ezt a vizsgálatot, valamint dr. Bérces Éva, a Pécsi Tudományegyetem Onkoterápiás Intézetének főorvosa és dr. Hadzsiev Kinga egyetemi docens, klinikai genetikus, a Pécsi Tudományegyetem Orvosi Genetikai Intézetének igazgatója is.

A műsor itt hallgatható meg:

mediaklikk.hu

Forrás: Pécsi Tudományegyetem 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com