Mély tűszúrásos akupunktúra kedvező hatása tenziós típusú fejfájásban

0

Egy új kutatás szerint a krónikus, tenziós típusú fejfájásban (TTH-ban) az akupunktúra mély tűszúrásos technikájával szignifikánsan kedvezőbb hosszantartó eredményeket lehet elérni – írja az otszonline.hu.

A Neurology c. lapban 2022. június 22-én megjelent randomizált vizsgálat eredményei szerint az akupunktúra alkalmazása után 8 héttel a résztvevők többségénél enyhült a TTH, de azoknál csökkent leginkább a fejfájás frekvenciája és súlyossága, akiknél a tűszúrások 12,3 – 20,0 mm mélyek voltak. Az ilyen mélységben végzett szúrás u.n. deqiérzéssel jár, ami a tűszúrás helyén megjelenő érzéketlenséget, zsibbadást, fájdalmat, bágyadtságot, vagy a tűszúrás helyének irritáló fájdalmát jelenti, ami az akupunktúra tradícionális kínai elmélete szerint a kezelés sikerességére utal, és jelentkezésekor legalább 6 hónapig tartó hatást várhatunk a kezelés abbahagyása után.

A TTH a fejfájás leggyakoribb típusa, egyes elemzések szerint egy élet során 78%-ban előfordul. A fájdalom mindkét oldalon dobogó, szorító jellegű. Krónikusnak nevezzük, ha egy hónap során legalább 15 napon megjelenik.

Az előzetes tanulmányok szerint az akupunktúra enyhíti a fejfájásos panaszokat, azonban a TTH-roll, speciálisan a krónikus TTH-ról nem álltak rendelkezésre adatok. A kutatók ezért 218, krónikus TTH-ban szenvedő betegen indítottak randomizált vizsgálatot. Egyik résztvevő sem kapott kezelést az vizsgálat indítását megelőző 3 hónapban. A kezelt csoport (110 fő) 8 héten át 20 alkalommal valódi akupunktúrás (TA) kezelést kapott. Ez heti az első 4 hétben heti 3 kezelésből, a második 4 hétben heti 2 kezelésből állt. A tűk beszúrásának mélysége a deqi szenzáció eléréséhez szükséges 12,5 mm és 20 mm között volt. A kontroll csoport (108 résztvevő) felszínes akupunkturában (SA) részesült a tradícionális akupunktúrával egyező időbeosztásban. A szúrások maximális mélységes 2 mm volt, ami nem elegendő a deqi érzés kiváltásához.

A 16. héten a TA kezelésben részesült személyek 68,2%-ánál 50%-kal jobban csökkent a fejfájások havi gyakorisága az SA kezelést kapók 48,1%-ához képest (OR: 2,65, P<0,001). A 32. hétre a TA csoportban 20,38 napról 7,48 napra csökkent a havonta észlelt fejfájós napok száma, míg az SA csoportban 22,6 napról 11,94 napra csökkent ugyanez. Mindkét csoportban csökkent a fejfájás intenzitása és súlyossága, de akiknél a kezeléssel sikerült deqi érzést elérni, azoknál sokkal jelentősebb volt a javulás. Mindössze négy beteg panaszkodott mellékhatásokról, melyek enyhék voltak és nem igényeltek kezelést. Mindkét csoportban enyhült a fájdalom, kisebb mértékben azoknál is, akiknél a deqi érzés kellemetlenségei miatt csak felszínesebb kezelést alkalmaztak. Li doktornő szerint a beszúrási pontra jellemző hatás és a placebó hatás kombinációja hozza létre a fejfájás enyhülését, melyhez a deqi érzés egy további plusszal járul hozzá. Talán a fájdalom „gate-control” elmélete, vagy egyéb, ismeretlen mechanizmus lehet a magyarázat.

Forrás: Orvostovábbképző Szemle Online

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com