Kérdések és tanácsok a nyári napvédelemhez

0

Kalap, napszemüveg, fényvédő, folyadék – talán kijelenthetjük, hogy minden strandra induló táskájában megtalálható mindez, de vajon hányszor kell magunkra kenni a fényvédőt, melyik a leghatásosabb kezelés a napégés ellen és milyen következményei lehetnek annak, ha nem vesszük komolyan az UV sugárzást? A Szegedi Tudományegyetem Dr. Baltás Esztert, az SZTE SZAKK Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika egyetemi docensét kérdezte. 

Melyek a legfontosabb tudnivalók az UV sugárzásról?

– Ultraibolya sugárzás kétféleképp érheti a bőrt: egyrészt napfény formájában, másrészt a szoláriumban. A szoláriumról köztudott, hogy rákkeltőnek minősül, használata a fiatalok körében is növeli a bőrrák esélyét. Ám a napozás sem ajánlott, ugyanis a napfénynek lehetnek korai, és késői káros hatásai. A koraihoz a napégés tartozik, ami szinte azonnal, de legkésőbb egy napon belül jelentkezik. Az UV sugárzás késői, évtizedek elteltével jelentkező káros hatása lehet a bőrrák kialakulása és a bőr öregedése, amely ráncok és pigmentfoltok formájában jelentkezik.

Mit kell tudni a napégésről? 

– A napégés okozhatja a bőr kipirosodását, de akár hólyagok képződéséhez is vezethet, amely első vagy másodfokú égésnek felel meg. Ehhez társulhatnak olyan általánosnak vett tünetek, mint a hőemelkedés, láz, hányinger, rossz közérzet – ezt hívja a köznyelv napszúrásnak és ebben az esetben mindenképp orvoshoz kell fordulni. Elsőfokú napégés esetén panthenol tartalmú krémeket javasolt alkalmazni, melyeket a patikában lehet beszerezni. A másodfokú égés már hólyagosodással jár, ezzel érdemes bőrgyógyászhoz fordulni, ahol szakellátást kap a beteg. A hólyagok helyén seb keletkezik. Fontos, hogy ezekben az esetekben semmiképp sem javasolt a házi praktikák alkalmazása. Avagy a paradicsom és a tejföl használatát a tünetek enyhítése érdekében mindenki kerülje el, ugyanis a bennük lévő anyagok a leégett bőr irritációjához vezethetnek. Ugyanígy a növényi hatóanyagokkal bíró krémeket – például a körömvirág krém – sem javasolt a sérült bőrön alkalmazni a tünetek enyhítésére. Napégést követően fontos a bőr védelme és a bő folyadékfogyasztás.

Hányszor kell „leégni” és milyen súlyosan, hogy kialakuljon a bőrrák?

– A bőr nem felejt. Az UV sugárzás káros hatása a sejtek örökítőanyagában, avagy a DNS-ben évről-évre összeadódik. Azt, hogy kinél és mikor jelentkezik bőrrák, befolyásolja az egyén bőrtípusa, genetikai adottságai, és számos egyéb tényező is.

Függ-e bőrtípustól, hogy ki és hogyan védekezzen az UV sugárzással szemben?

– Bőrtípustól függetlenül javasolt a fényvédelem szabályainak betartása mindenki számára. A fényvédelemnek több formája is van. Nehezen határolható be az a napszak, amikor óvakodni kell a napon tartózkodástól, ugyanis az UV sugárzás gyakorlatilag reggel, délben és az esti órákban is magas. Az egyik és legalapvetőbb a ruházat, ami fedi és óvja a bőrt a napfénytől például túrázás, kültéri sportolás és munka során. De érdemes kalapot, sapkát és napszemüveget is használni. Fontos a nyári hónapokban a kültéri tartózkodás idején az árnyékot keresni, és fényvédő készítményeket használni – attól függetlenül, hogy strandol vagy épp valamilyen munkát vagy egyéb kültéri szabadidős tevékenységet végez az adott illető a napon.

Mit kell tudni a fényvédő készítményekről?

– A fényvédő készítménynek minimum 30 faktorosnak kell lennie, de az erős UV sugárzás idején javasolt az 50-es faktorszámú naptej alkalmazása is. Kétóránként kell megújítani a bőrön, ebbe beletartozik a fürdőzés előtti és utáni használat is. Általában a patikában kapható fényvédő készítmények a legalkalmasabbak arra, hogy megvédjék a bőrt, ezeknek több előnye is van. Választhatunk olyat, amely bizonyos bőrtípusok illetve bőrbetegségek (például akne) esetén ideális. Alkalmazhatunk különböző típusú fényvédőt az arcra és a többi testrészre. Van olyan fényvédő, amely vizes bőrre is felvihető, ez a gyerekek esetében külön jó lehet. Azt, hogy ki és melyik állagú készítményt választja – spray, hab, krém – egyéntől függ. Véleményem szerint a krém állagúak a legjobbak, míg a spray formájúak nagy része használatkor a levegőben elillan és kevés jut belőlük a bőrre. Fontos kiemelni: a kakaóvaj és a bronzolaj nem tartozik a fényvédők közé.

Forrás: szte.hu

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com