Filmsorozat készül Hajdú-Bihar megye és Nagyvárad környékének gyógynövényeiről

0
A Debreceni Egyetemen folytatódott annak a DE és a Nagyváradi Egyetem együttműködésében készülő filmsorozatnak a forgatása, amely Hajdú-Bihar megye és Nagyvárad környékének gyógynövényeit, azok gyógyszerészeti hasznosítását mutatja be.

A Nagyváradi Egyetem Orvos- és Gyógyszerésztudományi Kara a Magyar Média Mecenatúra pályázat jóvoltából kapott lehetőséget a gyógynövényekkel elért kiemelkedő eredmények bemutatására. Az intézmény fő kutatópartnere a tudományterületen a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Karának (DE GYTK) Gyógyszertechnológiai Tanszéke.

A tízrészes, 6-10 perces epizódokból álló ismertterjesztő filmsorozat jóvoltából összesen tízféle gyógyászati szempontból fontos gyógynövényt, illetve az azokból előállított hatóanyagokat lehet majd megismerni. Sorra kerül többek között a mezei zsúrló, az illatos ibolya, a fehér akác, valamint a körömvirág. Bemutatják a gyógynövények feldolgozási folyamatát, és azokat a kutatásokat melyeket a Debreceni Egyetemen és a Nagyváradi Egyetemen végeztek a növényekkel. Emellett a két intézményről is szó esik majd.

– A Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Karának egyik fontos kutatási területe a növényi hatóanyagokat tartalmazó gyógyszerformák vizsgálata, formulálása, vagyis tablettává, kapszulává alakítása. Ebben a témában számos PhD-disszertációt és tudományos cikket jelentettek meg a kar munkatársai. A Gyógyszertechnológia Tanszéken a közelmúltban például két növényi hatóanyagból a demencia, illetve az irritábilis bélszindróma kezelését segítő étrend-kiegészítőként használható készítményeket állítottak elő, melyeket bejelentettek az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézetnek – ismertette Bácskay Ildikó, a DE GYTK oktatási dékánhelyettese.

A filmsorozat első felvételei május közepén Nagyváradon készültek, ahol egyebek mellett a Római Katolikus Püspöki Palota kertjében, a belvárosában és a helyi egyetemen jártak a filmesek. A forgatás a Debreceni Egyetemen folytatódott, ahol az Elméleti Tömbben, a Gyógyszerésztudományi Kar kísérleti laborjaiban járt a stáb.

A jövő tavaszra elkészülő ismertterjesztő filmsorozat a tervek szerint mindkét egyetem weboldalán, illetve a legismertebb videómegosztó és közösségi portálokon lesz majd megtekinthető.

Forrás: Debreceni Egyetem

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com