Országos lesz a fiatalkori elhízás visszaszorításáért indított GYERE® Program

0

Országossá válik a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) GYERE® – Gyermekek Egészsége Programja.

A helyes táplálkozás és életmód alapelveit oktató másfél éves program digitális változata 24 magyar település általános iskolájában indul el az Auchan Alapítvány 205 ezer eurós támogatásának köszönhetően. A Dunaharasztiban, Szerencsen és Diósgyőrben mérhető sikereket hozó projekt most jelentősen kibővül, több mint 5000 általános iskolás diák vesz részt benne az ország különböző részein.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által kidolgozott hazai program azon a nemzetközi EPODE modellen alapul, ami helyi közösségek összefogásával szeretné visszaszorítani a világszinten is súlyos gondokat okozó gyermekkori elhízást. A szakemberek főként az egészséges táplálkozás, a mozgás, az aktív játék és kikapcsolódás élvezetével összefüggő hétköznapi normák, szabályok kialakításához és elsajátításához segítik hozzá a gyermekeket, valamint rajtuk keresztül a családokat. A GYERE® Program első és legfontosabb szándéka tehát, hogy kisebb közösségekben mozdítsa elő az aktív és egészséges életmód kialakítását és annak hosszú távú fenntartását. A következő másfél-két évben az Auchan alapítvány jóvoltából a program egyszerre 24 helyszínen zajlik majd, azokon a településeken, ahol az üzletlánc áruházai találhatók.

A programban résztvevő több mint ötezer általános iskolás diák tíz nagy, táplálkozáshoz kapcsolódó témakörrel ismerkedik meg, amelyekhez digitális és offline oktatási anyagokat dolgozott ki a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége.

A projekt állapotfelméréssel indul és zárul, ennek eredménye pedig nem csak a programról ad majd visszajelzést, hanem a 6-12 éves korosztály tápláltsági állapotáról is. A vizsgálat jelenleg hiánypótló, hisz a legutóbbi átfogó kutatás 2019-ben zajlott, márpedig azóta – ha más nem is – a COVID-19 egészen biztosan nyomott hagyott az életmódunkon. Az állapotfelmérés mellett a táplálkozásról tudásszint felmérést is végeznek a dietetikusok az ötödikes korosztályban.

A GYERE® Programban a tápláltsági állapotfelmérés után elkezdődött a tudásátadás, ami a jövő tanévben folytatódik. Összesen tíz nagy témakört dolgoznak fel az általános iskolás diákok tanáraik segítségével, akik külön felkészítő anyagokat kapnak a MDOSZ-től. A 10 foglalkozásból álló tananyaghoz összesen 20 videót és több mint 100, az órai munkát színesítő oktatóanyagot állított össze a szakmai szervezet. A kezdő állapotfelmérés eredményeit most összesítik és értékelik ki a szakemberek, maga a program pedig a 2022 2023-as tanév végén zárul.

„Minőségi ugrás lesz a GYERE® Program életében, hogy egyszerre 24 településen valósul meg az ország egész területén az Auchan Alapítvány jóvoltából. Ez számunkra szakmailag is rendkívül izgalmas változást jelent, nemcsak azért, mert az egy időben egy településre kidolgozott programot teljesen át kellett alakítanunk, hanem azért is, mert ez a szintű jelenlét reményeink szerint már érzékelhető változást hozhat a hazai lakosság étkezési szokásaiban. Emellett alkalmat ad nekünk, szakembereknek, hogy átfogó képet kapjunk az iskolás gyermekek táplálkozásáról és régiós összehasonlításokra is lehetőségünk lesz” – mondta Szűcs Zsuzsanna, az MDOSZ elnöke.

A helyi közösségekre fókuszáló, gyermekelhízás elleni program már elindult az iskolák zömében. A
kezdeti tápláltsági állapotfelmérés eredménye hamarosan várható, és az első két témakörrel is még az
idei tanévben megismerkednek a diákok.

Forrás: MDOSZ

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com